ЛюбопитноОбщество

Йога на смеха с Вили Облечете се удобно и елате да практикуваме… смях

Анна Манова

Мислиш ли, че е възможно да се смееш цял час? Йога на смеха ще те научи как да го правиш, без необходимостта от нито една шега или виц. Със специално разработените упражнения за смях и дихателните техники, йога на смеха, ще събуди в теб желанието да се радваш още повече на живота.

Това е нещо различно, търсещо си нови хоризонти в България, а защо не и в Самоков. Защо йога на смеха?   Много е просто – това е уникална практика, която  съчетава йогистско дишане /пранаяма/ и безусловен сърдечен смях, защото все пак се спортува, но концентрирано върху вътрешния свят и неговата проекция навън чрез… смях. Спортува се смях, по най-различни начини, кой както умее – силно, слабо, кикотещо, но при всички случаи – разтоварващо и релаксиращо.

Научно доказано е, че 20 минути смях са достатъчни да доведат до пълни физиологични ползи. Ето някои от здравните ползи от продължителен смях: стимулират се почти всички системи на организма–сърдечно-съдова, храносмилателна, дихателна и др., действа болкоуспокояващо, прави масаж на вътрешните органи, регулира кръвното налягане, подпомага имунитета.

Други ефекти  – подпомага в общуването и намиране на нови приятели; преодоляване на страх и безпокойство, депресии. Йога на смеха се практикува без значение на пол, възраст, професия и религия.

Но също така има и противопоказания- всякакъв вид херния, упорита кашлица, епилепсия, остра форма на сърдечно-съдови заболявания, сериозни психически разстройства, операция претърпяна през последните три месеца, силна болка в гърба.

Движението Йога на смеха стартира своята история през 1995 година в Мумбай, Индия, когато д-р Мадан Катария започва да пише своята научна статия: „Смехът – най-доброто лекарство” за местно здравно списания. Изследването му го подтиква към това да открие ползите, които носи смехът. Експериментът му започва с 4 човека, а след  седмица стават 50. И така броят на хората, нуждаещи се да се лекуват чрез смях непрекъснато се увеличава.

Основната полза от Йога на смеха е да освобождава тялото от натрупания в ежедневието стрес. Според д-р Катария, повечето болести, които са свързани със стреса могат да бъдат избегнати, точно чрез практикуването на Йога на смеха. Йога на смеха може да помогне за насърчаване на по-положителна перспектива, и да ви помогне да се чувствате по-свеж и енергичен. Други ползи за организма, които носи Йогата на смеха  са повишаване на имунната система и освобождаване на хормона серотонин, който е естествен анти-депресант. Йогата на смеха води до освобождаване и на ендорфилни хормони, които са т.н. хормони на щастието.

През последните няколко години тази практика, която поддържа добрия тонус и усмивката, придобива популярност и у нас, като в доста градове в страната има „треньори” по смях. Повече от 400 са клубовете по Йога на смеха само в САЩ и 6000 са групи от цял свят, в над  30 града в България, които се събират за да се смеят. А съвсем скоро тази практика може да бъде упражнявана и в Самоков. С провеждането на събитието  по Йога на смеха ще се положи началото на социален клуб по Йога на смеха – Самоков. Таксата за други видове йога е между 8-12лева. Интересното при този своеобразен „спорт” за добър вътрешен баланс е, че се основава на дарения. С други думи – финансовото изражение е по преценка на участниците.

Водещ на Йогата на смеха тук ще бъде Виолетка Ваклина, сертифициран инструктор при Силвия Пенчева. Пенчева е основател на движението Йога на смеха в България, получила своето обучение при основателя на Йога на смеха – д-р Катария в Бангалор, Индия. Вили Ваклина провежда такива сесии по йога на смеха в Ихтиман и София. А сега иска да накара и самоковци да се смеят повече и да изпитат ползите за себе си. Като за целта са необходими удобни  дрехи и спортни, леки обувки, и малко свободно време.

С провеждането на събитието по Йога на смеха ще се положи началото на социален клуб по Йога на смеха – Самоков. Ако сте заинтригувани и имате нужда да се смеете от сърце, може да се запишете на facebook – Йога-на-смеха-с-Villy. Станете първите членове на Клуб Йога на смеха – Самоков. Началото е на 5 март от 11:00 часа с продължителност до два часа, мястото – зала „Арена” Самоков, трети етаж, зала 3. Наем на залата – 3 лв., а участието – дарение.

12825201_10206247389404744_1827736543_n

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close