Общество

Йога на смеха с Вили: Вместо да взимате хапчета вземете сесия смях

Анна Манова

vili2

 

 

 

Можете ли да си представите да се смеете в продължение на един час? И това занимание да бъде обвързано с група от хора и инструктор? Вероятно ви звучи малко абстрактно, но със сигурност е възможно. Йога на смеха е начинът да се научиш да се смееш, без реална необходимост от шега или виц. А само с помощта на сертифициран инструктор, специално разработени упражнения за смях и дихателни техники.

Йога на смеха е нов метод, идващ от Индия още от 1995 година, създаден от д-р Мадан Катария, като през последните няколко години си проправя успешно свои ниши в България. Дори вече и в Самоков. А философията му се съдържа в уникална практика, която  съчетава йогистко дишане /пранаяма/ и безусловен сърдечен смях. Научно е доказано, че 20 минути смях са достатъчни да доведат до пълни физиологични ползи. Като сесията по смях продължава средно около един час, в който можеш да се разтовариш от натрупания стрес.

Сертифициран инструктор, който може да ви въведе в страната на смеха е Виолетка Ваклина. Тя провежда такива „тренировки” по смях в родния си град Ихтиман, в София, а от скоро и в Самоков. Първата среща с част от желаещите да се смеят самоковци беше в началото на март – 05.03. Вили е от хората, които не биха понесли да стоят на едно място и да не правят нещо различно и интересно. А Йога на смеха е една от последните й любови, като самата тя смята, че това е един от начините да релаксираш и сам да си прилагаш терапия на душата, пречиствайки се от всичко, което ежедневно я угнетява и състарява без време.

За това какво представлява смехът, какво означава да се смееш в група и къде, ще ви разкажем в следващото интервю с Виолетка Ваклина.vili3

Здравей, Вили. С теб ни срещнаха интересите ти в различни области, спокойно мога да те определя като човек с нестандартна мисъл и кръгозор към различното и новаторското. Как би се представила ти на хората?

Ще започна с моето мото – „Искам да дишам свободно, да се смея, да рисувам, да ходя боса под дъжда, да прегръщам морския пясък, да говоря с цветята”.Това съм аз – Виолетка Ваклина с образование  висше бакалавър „Финанси  и кредит“ и магистър „Европейска администрация“. От 2002 година, наред с основната ми работа, започнах да  се занимавам с приложно изкуство. В последствие с рисувано стъкло, полимерна глина, декупаж и всичко което ми хрумне. Искам всичко, искам да опитвам, искам да виждам мога ли, искам да е красиво. По този начин откривам непрекъснато нови и нови неща. Така се запознах с ТЕС – техниката за емоционална свобода /енергийна психология/, като тя ми помогна първо да подам ръка на себе си, след което станах сертифициран ТЕС – практик към БАРЕП. Прилагам ТЕС за всичко, по всяко време и навсякъде. В последствие станах и инструктор по Йога на смеха, сертифициран при Силвия Пенчева, основател на Йога на смеха в България.vili4

Ти си инструктор по Йога на смеха. Звучи доста интересно, както и абстрактно. Разкажи ми за това свое амплоа. Какво те накара да се занимаваш точно с това?

Никога не съм си и представяла, че ще бъда някакъв инструктор, още повече по Йога на смеха. Случайно видях във фейсбук, че се организира курс за инструктори в център Фрейле, с учител Силвия Пенчева. Стана ми много интересно и си казах, че това е точно за мен. Започнах да търся материали и клипчета, за да се запозная със същността. Докато разглеждах и се информирах, се скъсвах от смях, и то сама. Реших, че това абсолютно подхожда на моя характер и качества, моите приятели ме познават като усмихнат, весел и положителен човек, още повече, че тепърва навлиза в България и ще предизвика интерес, стига да има кой да запознава хората с ползите. И така реших да се занимавам с Йога на смеха, повече хора да се смеят, да са радостни и щастливи. В България има над 200 инструктори,  в над 40 града. Това е едно малко общество, което е с тенденции да се разраства.

Каква е точната дефиниция за Йога на смеха и тя има ли нещо общо с позната ни йога?

Интересното е, че всички очакват да правим упражнения от вида на тези сложните, дето се качват краката на главата, но винаги остават приятно изненадани, че не са се мъчили, а са се смели и забавлявали от сърце. Йога на смеха е безусловен сърдечен смях и йога упражнения за дишане. Йогата е равновесие между физическото, духовното и умственото, тя е начин живот, постигане на хармония между тези основни три компонента и заобикалящия ни свят. Чрез комбинацията от упражнения за смях и йога упражнения за дишане постигаме всички ползи и тази хармония.

Има ли, според теб, бъдеще Йога на смеха по нашите ширини и по-конкретно в малките населени места?

Бъдеще със сигурност има както и в големите така и в малките населени места. Йога на смеха е подходяща за всякаква възраст, пол, професия и религия. Йога на смеха се популяризира и практикува във фирми за служители, корпорации, домове за възрастни хора, здравни заведения, училища, детски градини, университети и социални клубове.

Разбира се не всеки иска, не защото не може да практикува йога на смеха. Това зависи от самия човек. Повечето хора имат задръжки, но точно в това се състои практиката да се освободи онова изворче, което е затрупано и да бликне.

Как протича един час в зала, практикувайки „спорта” смях с Вили?

Като начало ще кажа, че в практикувайки този „спорт“, няма победители и победени, тъй като тук не се състезаваме. Не се смеем на някой, а се смеем всички заедно. По принцип стоим прави, на  моменти седим на пода /ако са възрастни хора или в офис, се седи на столове/. Представям се с няколко думи като начало. Разяснявам какво е йога на смеха и защо я практикуваме, нейните  ползи. Започваме с основни стъпки –пляскане с ръце в ритъм „хо-хо-ха-ха-ха”и поздравът на Йога на смеха – „Много добре, много добре, йеее”. За да ги заучим, тъй като в последствие се използват често. След това участниците се запознават, като всеки казва името си и някакъв комплимент за себе си, а всички го поздравяват с „Много добре , много добре , йееее”. След което преминаваме към  упражнения за разчупване  на леда /ice breaker games/. Тяхната цел е, човек да разчупи първоначалното стягане, да се отпусне и да  почувства благоразположение на духа си  с хора, които споделят общ интерес. Следва дишане и упражнения за смях, като много важно нещо е да подчертая, че не се говори по време на сесия –  участниците се гледат в очите и се смеят. Смехът се симулира като физическо упражнение, след което прераства в заразителен групов смях. Следва медитация чрез смях в седнало положение в кръг и след това в легнало положение в кръг. Йога дишане и релакс. Има песнички, които пеем в началото и в края. Оставаме в кръг на благодарността, като всеки казва как се чувства и се поздравяваме с – „Много добре, много добре ,йеее”.

И тук искам вмъкна, че винаги трябва да бъдете облечени със свободни дрехи, удобни, да не ви притесняват и да си носите /не да идвате обути с тях/ леки спортни обувки или пантофки, да домашни пантофки.

Провеждаш занимания в Ихтиман и София. В началото на март /05.3/ за първи път се проведе и група по Йога на смеха в Самоков. Какви са впечатленията ти и смяташ ли да има още подобни срещи, кога и къде ще са те?

Да, определено съм много доволна от интереса и задоволството на участниците. Смятам да провеждам сесии като събития, както тази за която спомена, като начало. При интерес на участниците имам намерение да се провеждат от два до четири пъти в месеца, като социален клуб. В предварителен разговор с управителя на зала „Арена” Самоков Красимир Димитров този въпрос беше обсъждан. Тук искам да му  благодаря за това че „Арена” Самоков  беше домакин на  първото събитие на Йога на смеха.

Скъпо удоволствие ли е Йога на смеха и има ли противопоказания?

Йога на смеха не е скъпо удоволствие и е под формата на социален клуб, тъй като финансовото изражение е във вид  на дарение, което се използва за разходи.  По принцип при  други видове йога таксите са между 8-15лева. Аз съм сложила символична сума, а останалото е по преценка на участниците.

Естествено има противопоказания, като това са  епилепсия, хронична кашлица, силна болка в гърба, психични заболявания, остра форма на сърдечни заболявания, бременност, операция през последните три месеца.

Какво означава смеха за теб? Според теб, българинът смее ли се достатъчно? И ти самата на какво се смееш най-често?

Смехът за мен е свобода, радост, която носи щастие и здравни ползи. Ако се смеем с продължителност  15-20 минути поне два пъти в седмицата се повишава имунната система, нормализира се кръвното налягане, масажира вътрешните органи, действа успокоително и болкоуспокояващо, равнява се на 30 минути кардио тренировки, повече кислород се подава и се  подменя  застоялия въздух в дробовете. Получаваме коктейл от хормоните на щастието – ендорфин и серотонин, които променят умствената ни нагласа и така се чувстваме радостни и релаксирани дълго време.

В последно време все по-тъжно ми става, когато вървя по улиците и гледам отчаяни, омърлушени лица. Българинът е отчаян и във всекидневни дилеми как да оцелее, за съжаление това е истината. Всеки изпада по една или друга причина в тъжна и болезнена ситуация. И когато ми кажат-  „не ми е до смях,  изобщо не ми се смее” – точно тогава трябва да се посмее човек, защото той ще му дойде като заразяващ, мощен и дружен, групов смях, карайки го да смени гледната точка и светът ще му се стори по -прекрасен.

Обичам да се смея, забелязала съм, че дори когато и на мен  ми е тъжно или проблемно, се смея. Усмивката предразполага хората, дори един сериозен и намръщен човек срещу мен започва да се усмихва. Усмивката е лекота и увереност. Затова вместо да прибягвате до  хапчета – вземете сесия Йога на смеха.

Кога и как се организират сесиите по смях в Самоков? Кога ще е следващата?

Сесиите ще се организират каvili5то събития, които ще се оповестяват във фейсбук от страницата на Йога на смеха с Villy /www.facebook.com/Йога-на-смеха-с-Villy/, чрез любезното съдействие и подкрепа на вестник „Самоков 365” и чрез комуникация на бъдещите членове на клуб по Йога на смеха в Самоков, с техни приятели и познати. Както споменах по-горе, честотата на сесиите ще зависи от желанието на самоковци. Сложихме начало -два пъти в този месец март. Аз вярвам, че ще  се създаде социален клуб с постоянни сесии и привличане на повече членове. Имам идеи, които силно вярвам, че ще реализирам за по- интересното и разнообразно практикуване на Йога на смеха.

Следващата сесия ще се състои на 27.03.2016г. /неделя/ от 11.00 часа , като домакин ще бъде отново зала „Арена” Самоков, 3 -ти етаж, 3- та зала.

Очаквам Ви, разкажете на приятели и познати, доведете ги и вижте що е то Йога на смеха и има ли почва в Самоков? Хо-хо-ха-ха-ха.

 

 

vili6

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close