Спорт

Йоана Пишмишова: „Самоков за мен е едно много специално място“

Мария Галчева

12713947_10153933569379375_122257236_n(1)Навлизаме в опасни води – в света на бойните изкуства. Но най-интересното, ако се абстрахираме от тях, е, че първо тя е момиче, което жъне огромни успехи по състезание и второто е, че родом е самоковка, която обаче живее в Панагюрище. За нея предимно сте чели статистика на победите и  в спортните страници във вестниците, но ние решихме да надникнем отвъд спортиста Йоана Пишмишова и да разкрием личността и човека.

Някак си незаслужено до този момент не сме говорили достатъчно за нея, а тя определено заслужава, защото е един изключителен талант. Поредният, чийто корени са тук, в Самоков. И като сме тръгнали да следваме нишката на реабилитация на Самоков – редно е да потърсим всички хора, които го прославят. А те са достатъчно скромни и културни, за да се самоизтъкват.

Тук идва нашият ред – този на медиите, които често са упреквани за манипулации и настройка на общественото мнение. Този пък с основание ще ви настроим гордо, представяйки ви Йоана – смелото момиче, с дух на боец.

 

Самбо 

Самбото (на руски: самбо; САМооборона Без Оружия) е бойно изкуство, боен спорт и система за самозащита, разработена в Съветския съюз в резултат от синтеза на най-добрите техники от националните видове борби на републиките на СССР: грузински, таджикски, узбекски, киргизки и други, както и техники от джу-джуцу, джудо, айкидо, кендо, удари от английския бокс.

Думата самбо идва от първите букви на САМоотбрана Без Оръжие. През 1981 г. МОК признава борбата самбо за олимпийски вид спорт, но до ден днешен не е включен в олимпийската програма. Така много спортисти самбисти започват да се явяват на състезания по джудо.

Историята на системата Самбо е свързана преди всичко с имената на Виктор Спиридонов и Василий Ощепков. Ощепков учил джудо и карате и през 1925 г. бил назначен на кадрова служба в Червената армия. През 1929 г. получава покана да работи в Москва, да организира групи по изучаване на ръкопашен бой сред работниците и военослужещите, в Дома на Армията. Въпреки, че практикувал джудо, постепенно той започнал да се отделя от каноните на японското бойно изкуство. Ощепков анализирал всички съществуващи тогава международни спортни борби, китайското ушу и цяла поредица национални борби.

 Друг от създателите на самбото е Виктор Спиридонов. От 1919 г. той работи към щаба на Червената армия. В началото на 1923 г. създава спортен клуб “Динамо”, което обединява чекисти, граничари, милиционери. Той оглавявал работата в дисциплината “самозащита без оръжия”. Спиридонов ктивно работил над правилата за състезанията по самозащита. Първоначално, системата му се наричала “самозащита”, “сам”, по-късно “самоз”, а в последствие – “самбо”.

 Анатолий Аркадевич Харлампиев също често е наричан “баща на самбото”, чиято книга “Борба самбо” е многократно издавана в Съветския съюз. След смъртта на Ощепков (обвинен в шпионаж против СССР), старши треньор става Харалампиев.

 Самбото е родено от национални руски и други техники от съвеските републики. Като буфер между Европа и Азия, Русия е имала повече възможности да се запознае с повече техники и да вземе най-доброто от тях, при създаването на новото бойно изкуство

 

Здравей, Йоана, представи се с няколко думи пред читателите. Коя си ти и с какво се занимаваш?

Здравейте, казвам се Йоана. Родом съм от Самоков, но живея в Панагюрище. От пет години се занимавам със самбо и джудо.

Ти си самоковка, която обаче живее и се състезава в друг град. Това пречи или ти помага, стане ли дума за самоопределяне?

Не, не ми пречи по никакъв начин. Била съм малка, когато сме се преместили в Панагюрище, но това не ме е откъснало от Самоков, там са моите роднини и аз обичам този град.

Самбото не е ли предимно мъжки спорт? Как намери мястото си в него?

Самбото е сила, издръжливост, техника. Aко имаш тези качества и желание да тренираш и да бъдеш шампион , няма значение от кой пол си.

Ти имаш забележителна спортна кариера и често си под светлината на прожекторите. Кое беше последното ти постижение?

Последното ми постижение е от миналата седмица. Станах републиканска шампионка за девойки до 18години, а на следващия ден и до 20 години.

Каква е Йоана преди състезание?

Не знам, може би гладна, защото в нашият спорт има опредени категории и често се налага да сваляме килограми, за да влезем във категорията си.

А Йоана в свободното си време?

Попринцип аз нямам много свободно време, но когато имам такова излизам с приятели.

Помниш ли първата си победа? Кой и къде победи?

Първата ми победа беше през 2011 година, на второто състезание аз станах републиканска шампионка.

Какво си казваш в момент на трудност? Имало ли е момент, в който да искаш да оставиш спорта?

В момент на трудност просто си казвам, че мога и слушам треньорите си. Никога не не съм си помисляла да се отказвам и никога няма да го направя, каквото и да става, защото самбото е моят живот!

Мислила ли си да продължиш и по-нататък със самбото, имам предвид  след средното училище?

Мислила съм, разбира се. Но само времето ще покаже, каво ще се случи с мен след години, когато завърша средното си образование.

Какъв е Самоков през дистанция и чувстваш ли по-специална връзка с него?

Самоков за мен е едно много специално място, не знам защо… просто така го чувствам.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close