ОбществоРегионалниСамоков

Йоана Механджийска и Стефан Илиев от „Дръвчета за Самоков“ и СУ „Отец Паисий“ със съвместна акция по залесяване на 16 април

„Самоков 365“

Младите самоковци Йоана Механджийска и Стефан Илиев, които са част от проект „Дръвчета за Самоков“, са в основата на инициативата по съвместно залесяване с възпитаници на СУ „Отец Паисий“. Събитието е планувано за 16 април /петък/. Началният час е 10:30, а тръгването е от двора на учебното заведение. Залесяването ще бъде извършено в парк „Лаго“.

Това, което обединява студентката и млад учител Йоана и китариста и планинар Стефан е отношението към природата и нейното опазване. И двамата са социално ангажирани млади хора. Всичко започва с една дузина  онлайн срещи помежду им и една чудесна разходка сред красивата самоковска природа, за да решат че могат да реализират не една, а две инициативи – „Еко приятели на Рила“ и „Дръвчета за Самоков“.

Целта на проект „Дръвчета за Самоков“ към фондация „Ценности, добродетели, интегритет“, е да възстанови в поредица от ежегодни събития изгубените горски площи около град Самоков. Едновременно с това ще се работи и по подобряване на нивото на интереса на хората към този екологичен проблем, както и начините да го преборят чрез общи и лични усилия. В дългосрочен план организаторите се надяват и очакват все повече местни жители, ученици и посетители на града да се включват в залесяването на терените, в които по известни или неизвестни причини са останали само пънове.

В тазгодишното събитие по този проект ще бъдат засадени около 150 фиданки. Избрани са това да бъдат борчета. Главните участници ще бъдат учениците от седмите класове на СУ „Отец Паисий“. Предварително ще им бъдат презентирани идеите и смисълът на проекта. Ще се наблегне на споделяне на информация за ефектите от обезлесяването и важността на личния принос към противодействието на негативната тенденция за губене на все повече дървета както в локален, так и в глобален мащаб.

„Надяваме се заедно с дръвчетата да успеем да „посадим“ и идеята, че сме част от природата и ако не вземем мерки ще изчезнем заедно с нея“, заключават организаторите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close