Седмицата

И Самоков събира подписи за референдума на Слави Трифонов

slaviМария Галчева

Както добре си спомняте, съвсем наскоро в Самоков с гръм и трясък се провали идеята за провеждане на местен референдум, но това съвсем не значи, че в национален план, това намерение да се питат гражданите върви редом с провала. На 25-ти октомври отново ни питаха, само че ние сами провалихме резултата.

От доста време насам екипът на „Шоуто на Слави“ лансира в ефир доста идеи, чиято цел е цялостната реформа на изборната система у нас. Точно заради това от 10 ноември те стартираха във всички части на страната събиране на подписи, които да инициират провеждането на референдум. Малко по-надолу цитираме 6-те им въпроса, които бяха внесени по надлежния ред в НС на 9 ноември 2015 г.

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Няколко дни след 10-и ноември стана ясно, че в Самоков също ще се събират подписи. За целта има обособени три пункта – ул. „Цар Борис III“ 119, офис; бул. “Искър” 97, офис; кв. „Самоково“, ул. “Ястребец” 3, заведение „Кума Лиса“.

Необходимият брой подписи за провеждането на референдум е 400 000, а срокът – 3 месеца. След това събраните подписи се проверяват и обикновено се случва голяма част от тях да са невалидни, заради пропуснати задължителни реквизити по бланките – най-често хората внимават с личните си данни и попълват частично или грешно ЕГН-тата си. Следователно, за да са сигурни в успеха на намерението, организаторите са наясно, че подписите трябва да са много повече.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close