Култура

И Самоков се включи в кампанията „Чети с мен”

cheti s men 2Зоя Станкова
„Чети с мен” и в този, и в следващия ден обикновен. С повод и без повод, просто почети с мен. И много сме и малко сме, хайде, почети с мен! Светът ми с книгите е най-необикновен, затова и ти ела да почетеш с мен!

И Самоков се включи в националната кампания „Чети с мен”! В съботния ден в Туристическата градина се събраха малки и големи любители на писаното слово, гости, медии, читатели и слушатели, които сред природата споделиха своите любими книги, както и свои мисли и емоции.

Приветливо време и приветливи книги огряха деня на стотината души, които уважиха кои с четене, кои със слушане, кои с присъствие организираното събитие.

На микрофона прозвучаха приказки, стихове, откъси от любими книжки, предимно детски, защото в интерес на истината децата засрамиха по-големите с присъствието и ентусиазма си.

От Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – в лицето на представителите й – главният библиотекар Албена Ихтиманска и Йонета Стефанова, бяха направили безупречна организация. А самата Албена, артистично – с много чувство и усмивки, беше водеща на събитието като разказа повече за кампанията и представяше осмелилите се да застанат пред микрофона читатели.

В организираното четене, за да внесат още повече настроение и да разнообразяват слушателите се включиха с няколко изпълнения и представители от школата по акордеон – Ирена Рогачева, Мариян Минчев и Димитър Рогачев, при Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” с художествен ръководител Георги Машов, както и малката Маргарита Бочева, която изпълни две песни.

И нека да си пожелаем да четем повече, да преоткриваме повече книги и писатели, да намираме все по-често себе си в книгите, да приютяваме в ръцете и сърцето си книгите и без конкретен повод, без нечия организация, защото четенето не е кампания, то е начин на живот, на изразяване и себепознание.

„Чети с мен” е национална кампания под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, който даде и старта на кампанията в Градската градина в София.

Кампанията се oрганизира с подкрепата на Столична община, Министерството на образованието, Асоциация „Българска книга”, Съюза на народните читалища, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондацията „Глобални библиотеки”, фондацията „Детски книги”, както и сайтовете „Аз чета”, „Книголандия” и Love Theather.

Тази година беше второто издание на „Чети с мен”.  По традиция в цялата страна, наред с всички любители на словото от любимите си книги, четат популярни личности – писатели, музиканти, артисти, художници.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close