Регионални

И майките на протест

протестАнелия Балабанова

 

И майките излязоха на протест. За поредна година те изложиха и защитиха исканията си – по места и в национален мащаб, провокирани от задълбочаващата се демографска криза в страната и отражението й върху цялостното развитие на България. „Предвид заложеното в проектите на ЗДБРБ и ЗБДОО за 2016 г.,настояваме за спешно преразглеждане на заложените и гласувани от вас параметри по отношение на младите семейства и демографската ситуация в страната. Апелираме да насочите вниманието си към разрешаване на един от най-тежките проблеми, стоящи пред България – демографския срив. Провеждането на ефективна демографска политика и извеждането на България от дъното на най-тежките статистики за индекс на уязвимост ”Демографски промени” в Европа и света, са въпроси с приоритетно значение и представляват залог за нормалното функциониране на държавата ни в бъдеще” – заявяват в отворено писмо от Инициативния комитет за повече грижи за децата в България, изпратено до Народното събрание и различните парламентарни групи. Един от неговите членове е Анна Тодорова.

 

„Като част от българските родители, за трета поредна година настояваме правителството да изготви и публикува доклад, който да е на разположение на всички български граждани, какви мерки и действия са предприемани през последните години и какви ще се предприемат в изпълнение на Стратегията за демографско развитие в България” – се казва още в него. Исканията и настояванията на майките са подкрепени и от различни други организации.

 

Голяма част от проблемите са породени от дългогодишно неглижиране и от липсата на адекватни и навременни мерки в областта на демографското развитие. От 2009 г. раждаемостта рязко започна да пада и въпреки това години наред не се предприемаха сериозни стъпки за ограничаването на това явление. Дори отделянето на 30 млн. лева вместо увеличаване размера на обезщетенията до размера на МРЗ през 2012 г.не реши проблемите с недостига на места в детските заведения. За 6-та поредна година след 2009г. наблюдаваме изключително тревожна тенденция – близо 4000 деца по-малко са родени към 25.11.2015г. спрямо същия период на миналата година. Същевременно смъртността все по-рязко се увеличава, броят на бездетните семейства също, а индексът “брой деца в семейство” клони все по-застрашаващо към единица. 100000 деца по-малко са обхванатите в училища за последните 6 години, от които 1/3 са деца отишли с родителите си в чужбина (не студенти) и не предстои да се върнат. „Казват, че България има най-добри политики в Европа. Как тогава 43 % от децата ни растат в бедност (първи сме само в това)? – питат те. На запад има реално гъвкаво работно време, само с уведомителен режим към работодателя до 6тата година на детето. Стряскащата статистика е приложена към официално внесените документи.

 

Протестите на майките, отстояващи правата на своите деца получиха проекция и на местно ниво, в Самоков. Родители с малки деца се събраха пред сградата на Общината. Организацията беше чрез създадена във фейсбук група. Там беше и Радостина Грозданова. Според нея и останалите майки не е нормално увеличението на детските надбавки, предвидено в бюджета за следващата година да бъде едва два лева – от 35 за първо дете на 37. Има и много други неща, по отношение на майчинството, работодателите и т.н. Студеното време не попречи те да изложат исканията си с надеждата някой да ги чуе и вземе под внимание. „Ако се съберем в София може би ще има по-голям ефект” – коментира Радостина. Нов протест най-вероятно ще има в някои от почивните дни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close