ОбществоРегионални

И в Самоков ще заработи хранителна банка

Анелия Балабанова

Докато стотици българи мизерстват, всяка година тонове годна за консумация храна се изхвърля от големите хранителни вериги. Това трябва да се промени, убеден е Стефан Чолаков – човекът, който преди няколко години постави първите хладилни витрини с храна за бедни в столицата. С течение на времето благотворителната инициатива постепенно се разраства и печели все повече привърженици в цялата страна. Появява се фондация „Ако си дал”, която е в основата за създаването на Националната хранителна банка и складове за безвъзмездно раздаване на храни и хранителни продукти на територията на различни градове в страната.

Към тях в скоро време ще се присъедини и Самоков, а основният двигател затова отново е Стефан Чолаков от София. По професия е зоотехник, но има малък бизнес в ресторантьорския бранш и цех за ядки. На 16-ти ноември /петък/ се проведе насроченият съгласно изпълнение решение на ОбС-Самоков търг с явно наддаване под наем на общинско помещение с площ от 10.00 кв. м., разположено в сградата на Домашен социален патронаж / „Кутна хора”/ . Същото ще бъде предназначено за хранителна банка, служеща за складиране и раздаване на хранителни продукти за нуждаещи се лица. Срокът на действие на договора е три години и се очаква да влезе в сила от 1-ви декември.

Разчита се на съдействие и съпричастност от страна на ресторантите и големите вериги супермаркети. Почти всеки от тях разполага с топла витрина, от която остава храна. Вместо да бъде изхвърлена тя може да бъде спасение за гладуващ човек, изпаднал в невъзможност да задоволи тази своя жизнена потребност. Именно това е в основата при създаването на тези хранителни банки. Първата е създадена през 1967 г. във Финикс, Аризона. Концепцията, разработена от Джон ван Хенгъл, е в основата на дейността на всички останали подобни организации – те събират, съхраняват и предоставят храна на благотворителни организации, които от своя страна я насочват към нуждаещи се хора. На 30 януари 2012 г. е учредена Българска хранителна банка.

Експертната оценка сочи, че у нас годишно се изхвърлят 400 000 000 килограма храна. По данни на Европейската комисия по земеделието почти 50% от произведената храна се изхвърля. „Гладът все пак е наша вина, защото не винаги се замисляме преди да изхвърлим залежалата в хладилника храна. Тя вече не върши работа, вече не ни трябва” – коментира Людмил Хайдутов. Позитивният ефект от хранителната банка лесно може да бъде илюстриран с проста сметка и именно  онези 400 000 000 кг. храна, която ще бъде изхвърлена. Ако само 5% от нея е спасена от хранителната банка, това са 50 кг. продукти за 400 000 човека. Реално всеки човек може да бъде полезен за каузата на хранителните банки чрез даряване на храна, труд, услуги и пари. За да има успех е важен диалогът с широк кръг от социални и бизнес интистуции. Важното е, че всеки може да приеме тази кауза и да помогне според възможностите си. И така срамът и вината поне малко да намалеят. В момент когато се наблюдава обществено разслоение, а броят на хората в нищета – предимно възрастни се увеличава изключително важно е да има подобни важни организации. Радващо е, че се случват и в Самоков, макар и вероятно позакъсняло като реакция във времето.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close