Боровец

Исторически музей – Самоков с изключителна колекция от пощенски картички, дарени от „Бороспорт“ АД

Анна Манова
От края на ноември месец Исторически музей – Самоков може да се похвали с едно дарение, което е свързано с историята на Чам-Кория. Става дума за пощенски картички, които са изключително ценни и уникални по своето значение с изгледи от Чам-Кория, Самоков и Рила. Пощенските картички, които са около 350 на брой, са дарение от „Бороспорт АД”, закупени са целево, благодарение на Милена Ферер и Веска Томова. Те са откупени от Ветка Дудин – съпруга на самоковския колекционер Христо Дудин, за сумата от 5 000 лв. А сега са част от фонда на Историческия музей в града.

15681844_10208514083190672_558096797_o 15696252_10208514086430753_391283006_o 15696520_10208514078750561_1816401911_o
Самоковецът Христо Дудин е бил запален колекционер, филателист. След неговата смърт колекцията му се е съхранявала от съпругата му, която понастоящем живее в София. Около 40 години му е отнело събирането на отделните и различни по вид картички, голяма част от тях са изключително редки, литографски и ръчно колорирани, пътували както в България, така и извън нея. Макар и късно, тази богата колекция с висока историческа стойност е притежание на Исторически музей – Самоков. Тя е прилежно подредена във вид на албум, като в момента се работи по нейната обработка – идентификация, дигитализация и консервация.
„Много късно се сдобихме с този солиден набор от пощенски картички. Някак не ми е естествено подобен тип колекция да се закупи в края на годината, две седмици преди края й и преди старта на честванията за Боровец. Закупени са по щастливо стечение на обстоятелствата и 120 – годишнината, която предстои.Тя е много ценна, защото благодарение на нея може да изследваме първите начални години от историята на Чамкория. Като цяло историята е изследвана, но не в детайли. Благодарение на пощенските картички успяхме да открием например къде е била първата поща в курорта, а най-ранният печат „Чамкория”, на който попаднахме, е от 1901 година. Интересното е, че най-старата картичка, която е пътувала от Чамкория за сега е от 1900 година. Изключителни благодарности към г-жа Томова и г-жа Ферер за това, че оцениха съвместния ни труд с Невена Митрева”, обясни историкът Любомир Николов.
Николов не скри вълнението си от това ценно дарение. Той, заедно с Невена Митрева, от известно време се занимават с това да възстановяват историята на Чамкория, основавайки се на наличните им до този момент картички и кадастрален план на курорта. Наред с това те подготвиха и беседа на тема, свързана с рекламата на царския курорт, с която октомври месец участваха в конференцията „Курорти и курортно дело в България“, състояла се в Кюстендил. Колекцията на Христо Дудин обхваща периода от 1898-1940, което само по себе си включва само историята на Чамкория. За тази изключително ценна колекция Невена Митрева знае от 1994 година, когато той участва с нея в една изложба на филателисти в Галерията.
„Цялата тази колекция обогатява до голяма степен това, което сме събрали до момента, защото ние имахме налични около 170 пощенски картички за Чам-Кория. Основната ни цел е обогатяване на наличния фонд на музея. И не на последно място да изследваме най-ранната история на курорта. Тези пощенски картички съдържат много ценна информация, както със самата снимка, така и в самите надписи върху тях. Много информация черпим от кой и кога са изпращани, както и до къде са пътували. Върху много от тях има имената на вилите, като по този начин може да разберем кой е нейния собственик. В момента дарението се идентифицира и дегитализира. На времето невероятни неща са правени с вкус – богати вили с невероятна архитектура, дело на най-добрите архитекти по това време, с ателиета в София. Голяма част от вилите са на заможни българи – акционери в банки, министри, царски генерали. Елитът и аристокрацията на София”, споделя Любо Николов, който също се е запалил по колекционерството и е закупил със свои средства около 70 картички за фонда на музея. „Историята на Чамкория е малка част от историята на България”, допълва Невена Митрева.
Пощенските картички са ценен източник на информация. Почти през цялото време от съществуването на курорта в него е имало павилиони в които са се продавали пощенски картички, от които всеки желаещ е можел да закупи. Най-ранната пътувала картичка е от 1900 година и е изпратена до Санкт Петербург. Имало и такива изпращани до Австрия, Турция, Швейцария. Желанието на Николов и Митрева е да издадат луксозен албум, който да бъде нагледната история на курорта Чам-Кория – Боровец, едно своеобразно пътуване във времето, което да открива пред всички интересни и непознати детайли и моменти от 120-годишната история на най-стария български курорт.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close