ИсторияРегионалниСамоков

Исторически календар  разказва за ген. Тодор Кантарджиев 75 години след смъртта му

През януари тази година се навършиха 75 години от смъртта на генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев. Събитието бе отбелязано с издаването на първия по рода си исторически календар, посветен на живота и делото на този бележит българския военачалник. Календарът е резултат на частна инициатива, подкрепена финансово от  самоковската фирма „Самел 90“.

Месец по-късно, ген. Тодор Кантарджиев отново ни напомня за себе си, защото той е роден през февруари преди 159 г. в Самоков.

Генерал – лейтенант Тодор Кантарджиев е представител на “златното” поколение български пълководци, участник в четири войни на България: Сръбско-българска от 1885 г., Балканската от 1912-1913 г., Междусъюзническата от 1913 г. и Първата световна война от 1915-1918 г. В тези войни той записва победи над всички врагове на България.

В Сръбско-българската война от 1885 г. е сред младите български капитани и гони и громи сръбските агресори при Сливница, Гургулят и Пирот. През Балканската война, 1912-1913 г. се сражава като командир на 1-ва бригада от 6-та Бдинска дивизия в Източна Тракия срещу турците, като записва със своите Бдинци от 3-ти пехотен полк и Ломци от 15-ти пехотен полк серия от гръмки победи. През Междусъюзническата война от лятото на 1913 г. се сражава на фронта в Македония срещу сърби и гърци и успява да спре настъплението на ”съюзниците-разбойници” в пределите на България, чиято цел е унищожаване на България.

Генерал Тодор Кантарджиев се отличава особено през Първата световна война, 1915-1918 г., когато като началник на Сборната дивизия в периода 1916-1918 г., в продължение на цели три години изминава с боеве хиляди километри със своите части из почти целия Балкански полуостров. В тази световна война генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев е един от малкото български военачалници, които воюват победоносно на цели три фронта – Добруджа, река Серет в Румъния и Македония, като достига чак до река Шкумба в Албания. И навсякъде записва победи. Той завинаги остава в българската история като защитник на Варна от руска агресия, освободител на Добрич от румънска окупация и бранител на Охрид от френска окупация.

В самото начало на войната срещу Румъния и Русия генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев тръгва от Варна, настъпва към Добрич, като го освобождава от румънска окупация на 4.09.1916 г., а след това воюва за свободата на “златна” Добруджа до пълния разгром на руско-румънско-сръбските войски и освобождението на цяла Добруджа чрез прогонване на руските агресори отвъд рeка Дунав. Той е единственият български боен генерал, ранен в бой на фронта, повел войските си в неудържима атака срещу руските нашественици и румънските окупатори.

През 1917 г. неговата Сборна дивизия се сражава успешно на фронта на река Серет отново срещу руските войски, като брани северните граници на България в Румъния, а след техния разгром се прехвърля на фронта в Македония, за да довърши своята освободителна и обединителна мисия за българите, където и да се намират те, достигайки чак до река Шкумба в Албания.

През 1917-1918 г., почти цяла година генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев брани с войските си българите в най-западните части на Македония – в Преспанско и Охридско и на запад, дори в Албания, като не допуска овладяването на старата ни столица Охрид – “българския Ерусалим” от френските нашественици. Затова признателните македонски българи започват да наричат неговата дивизия “Охридска”. Негов принос е и опазването от унищожение на всички културно-исторически паметници в този отдалечен район от България на територията на днешните Република Саварна Македония и Албания.

Генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев е на своя пост до края на войната за България в Македония на 29.09.1918г., като става началник на всички български войски в Западна Македония и е готов да бие враговете на България, пробили в тесния участък при Добро поле, но няма кой да издаде заповед за фланговата му атака. Неговите войски запазват пълната си боеспособност докрай, не се бунтуват, а накрая когато са предадени от русофилското правителство в София и са оставени принудително заложници на съглашенските войски, тъкмо генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев организира своя последен боен подвиг – спасяването на всички бойни знамена от подчинените му дивизии.

След края на войната генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев се връща в България горд и непобедим. После политическата конюнктура, особено след преврата на 09.09.1944 г. изтрива името му за десетилетия напред от официалната българската история. Истината е, че генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев е твърде неудобен за комунистите-интернационалисти и предани слуги на Москва, поради неговия голям принос за разгрома не само на румънците, а и на руските нашественици в Добруджа и на река Серет в Румъния през 1916-1917 г. Този негов „грях“ комунистите и русофилите не могат нито да обяснят, нито да простят и затова предпочитат да го укриват и да премълчават истините за него. В това отношение системни и последователни усилия са полагали и полагат за съжаление и до днес много казионни историци, за които генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев сякаш не съществува! А редица държавните институции и общинските власти и управници в много градове на България продължават да го пренебрегват и да не му отдават нужната почит като на истински герой на България.

Политиката на премълчаването, подмяната и фалшифицирането на българската историята в угода на чужди интереси, доведе до масово незнание на истината за миналото на България и пълно непознаване на голяма част от истинските български герои като генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев, подменени с фалшификати. Последиците от тази антибългарска политика и до днес тегнат над неговото дело. Остава силна безпаметността в съзнанието на поколения българи над името и делата му и като военачалник, и като автор на повече от 30 исторически трудове.

С този исторически календар генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев възкръсва в целия си блясък, такъв какъвто е. Историческият календар е направен с образователна и възпитателна цел. Той е адресиран към всички българи, особено по-младите, които масово не познават този забележителен български военачалник и неговото верую, заключаващо се в любов и преданост към българския народ, непоклатима вяра в идеала за обединена България и стълбовете на българската държавност!

Това е българският генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев! Един от най-великите и най-славните, пред когото днешните българи все още са в голям дълг. Силно се надяваме, че с този богато илюстриран исторически календар, в който събитията от неговия живот, са подробно представени, забравата и забраната над него ще бъдат вече минало. И героят на България ще получи заслужено признание не само в родния му Самоков, но и навсякъде от Тулча до Охрид, където е воювал под българските бойни знамена за българската кауза – силна, обединена и просперираща България!

Автор на текста: Янко Гочев

 

Related Articles

One Comment

  1. ВЧЕНА СЛАВА , ЧЕСТ и ПАМЕТ на нашите героични ДЕДИ – отстояли през Вековете – Свободата , Независимостта и Величието на ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ – МАЙКА БЪЛГАРИЯ !

    СМЪРТ на КОМУНИСТИТЕ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close