Култура

Истинска зимна приказка

Prikazka4 (2)Димитрина Божилова

Нестия /в превод огън, пламък/. Този огън, родил се от любов към фолклора, към танца и песента на българина, е водил Христо Станков от София по пътищата не само в България, но и в чужбина. От град на град, от село в село той е с желанието да радва и весели хората или да запали, да предаде своя огън на децата и младежите. И тази обич го доведе в Боровец, за да сътвори една истинска зимна приказка. За това му помогнаха танцьорите от Момин проход и от с. Райово. Те играха така, че ако подът в ресторанта на хотел „Мура” не беше мраморен, щеше да се пропука.

Разнообразие в програмата внесоха двете малки певици, които Христо е привлякъл в своя АРТ център „Нестия”. Ния Петрова пее и в „Пим-пам”. Габриела Петрова, освен че пее много хубаво, е и танцьорка в скоро създаденото танцово студио „Дондуков” от София. Със светнали от радост и гордост в очите следеше изпълненията им Калинка Сгурова. Странджанският славей обича децата и много и помага в тяхното израстване като певци. Калинка от много години е част от „Мистерията на българските гласове”, с която е обиколила поне половината свят. Тази година тя ще отбележи юбилей – 50 години на сцена.

След нея своите хубави и запомнящи се песни изпя Джина – от бившата група „Трамвай 5”. Всички изпълнители бяха наградени от Христо Станков с грамоти, дипломи и сертификати за участие на АРТ център „Нестия”. От мое име Христо и Калинка получиха по една скулптурка на овца /нали е символ на 2015 г./, картичка и мартеница с пожелание за нови, още по-големи успехи във фолклорната дейност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close