ОбществоРегионални

Ирина Бонева – преподавател в ОУ “Митр. Авксентий Велешки” за магията на ЦЕРН

Самоков 365

Старши учител, Ирина Бонева, преподавател по физика и химия в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, се пребори за „магията на ЦЕРН“ и от 21.07 до 27.07.2019 г. беше на обучение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, осъществено по национална програма за обучение на учители, които преподават по природни науки. Обучението бе финансирано от дирекция “Квалификации и Кариерно развитие“ на Министерство на образованието и науката, а учителската програма се изготвя и провежда съвместно от образователния офис в ЦЕРН, Института за ядрени изследвания и ядрена енергия – БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Института по системно инженерство и роботика – БАН.

Поредната българска група включи 35 учители от цялата страна, подбрани след конкурс на МОН. Критериите на селекционната процедура са високи: професионална квалификация на кандидатите, участие в проекти и научно–практически разработки, семинари и конференции, участие на техни ученици в олимпиади, национални и международни състезания и др. Ръководител на групата от учители, посетили ЦЕРН, бе Свежина Димитрова – директор на Националната обсерватория „Николай Коперник” в гр. Варна.

“Обучението се проведе на български език от наши и чужди учени, работещи в ЦЕРН и бе съпроводено с много и разнообразни лекции, лабораторни упражнения в S’Cool LAB (учебната лаборатория на ЦЕРН) и визити. В рамките на програмата посетихме: тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC), IdeaSquea, CCC (CERN Control Center), СМS детектора (в него има най-голямо българско участие), който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите детектора за регистриране на елементарни частици в LHC, AMS центъра на НАСА, Микрокосмос – музея на физиката на елементарните частици. Видяхме компютъра, където се е родил WWW (WORLD WIDE WEB). Придобихме представа за GRID технологиите в ЦЕРН. Много интере спредизвикаха сред нас приложенията на откритията в медицинската диагностика и лечението на туморни заболявания, благодарение на медицинската физика. Бяха ни представени възможностите за образователни програми на учениците в ЦЕРН. Визитата ни бе съпроводена и от посещения на различни културно-исторически обекти в Швейцария и Франция”, разказва ни с ентусиазъм Бонева.

В ЦЕРН съвместно работят хора от различни държави – физици, инженери, софтуерни специалисти, които обединяват усилията си за изследвания за мирни цели в областта на физиката, изследват основната структура на Вселената, като използват най-големите ускорители на частици. Бонева сподели, че квалификационният курс й е дал възможност не само да се запознае с фундаментални открития направени в най-големия световен център за наука, техника и иновации, но и да стане негов посланик, като предаде магията на знанието в класните стаи и вдъхнови учениците да изучават физика. Всеотдайност, ентусиазъм, професионализъм – това са качества, които притежават българските учени, работещи в ЦЕРН. Техният пример трябва да бъде последван от младото поколение, за да продължи традицията на България в организацията ЦЕРН. В края на обучението си учителите са се убедили, че това, което се прави в ЦЕРН е резултат от много години изследователска дейност и професионален опит. “ЦЕРН е емоция, която не може да се опише, а трябва да се преживее”, казва тя.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close