Интервю

Ирена Коцева „Ще работя за просперитета на община Самоков, за нейните нови придобивки и успехи”

irenaМария Галчева 

Ирена Коцева беше последният излъчен от Самоков депутат. Тя има опит в законодателната сфера, но този път ще бъде част от управляващата коалиция. Тя беше една от най-активните в предишния парламент, задавайки всички актуални въпроси, свързани с град ни.

Към днешна дата Коцева ще съсредоточи работата си върху нейната сфера – образованието, където се чувства най-полезна с оглед на практиката й. вижте подробностите. 

Г-жо Коцева, втори мандат за Вас, но партията вече не е в опозиция. Какво ще бъде различното?

Иска ми се да изкажа благодарност на всички, които упражниха правото си на глас за народни представители. На тези, които подкрепиха ПП ГЕРБ, на хората от община Самоков, които споделиха с мен проблемите и предложенията си, които ме подкрепиха в поредния мандат – тези, които ще бъдат моя коректив и в 43 Народно събрание.

И на въпроса Ви – да! Различното е, че в 43 НС ще бъда част от управляващата коалиция. Всички имаме своите права и задължения, разписани в декларация за партньорство и ще трябва да ги следваме.

 

Изпитахте ли разочарование след като първия път не успяхте да слезете в законодателния храм?

Във времето до избор на правителство, аз започнах работа в моето училище. Както ме приветстваха на 15-ти септември – „върнах се у дома”. Не бях разочарована. Резултатите от предсрочните избори бяха категорични, за това и ПП ГЕРБ получи най-високи резултати от всички партии и коалиции в общината. Радвам се, че усилията, посланията, които изпращахме, бяха разбрани и подкрепени по безспорен начин.

 

Над какво ще съсредоточите работата си в 43 НС?

Образованието отново ще бъде моята лична кауза – приемането на Закона за предучилищно и училищно образование. Време е да съчетаем трупането на знания с развитие на практическите умения,  със способността да се работи в екип, да се мисли критично и конструктивно. В 42 НС успяхме да приемем само законопроекта за професионалното образование, в което водещ  момент е  обучението чрез работа – ключ към работеща икономика, която осигурява работни места и работна заплата, повишава стандарта на живот.

Битката за образованието е една от най-трудните и важните и сигурно затова тя умишлено се маргинализира. Сега ще изведем  дебата за образованието от дребните междупартийни войни,  защото ще говорим за ДЕТЕТО, за нашето бъдеще. Защото детството не е просто етап на изчакване малкият човек да порасне… Детството изисква внимание тук и сега! Ако не променим образованието, ще лишим младите българи от шанс за европейско развитие. Ние от Партия ГЕРБ ще работим за увеличаване на средствата за образование в държавния бюджет, за по-високо заплащане на учителския труд и едновременно с това за повишаване на тяхната квалификация, защото е доказано, че държавите, в които инвестират повече средства в този сектор, имат най-успешните образователни системи. Ще актуализираме учебните програми, ще въведем електронните учебници, ще продължим инвестициите в нови детски градини. Всяко дете трябва да получи подкрепа и реализация в училище, а това ще стане чрез увеличаване броя на психолозите, педагогическите съветници, ресурсните учители. Ние в ГЕРБ искаме да решим проблемите във висшето образование, като обвържем 50% от субсидията за обучение, с качеството на образованието. Предвиждаме независима, външна акредитация, която да гарантира конкурентноготовност, по–добро висше образование. Ще увеличим средствата за наука, съобразно националните приоритети за развитие.

Ще работим за по-добра връзка между училището, университета, науката и бизнеса чрез въвеждане на предприемачеството за деца, ученици и студенти и разработване на учебни програми, съвместно с бизнеса.

На дневен ред са актуализацията на Бюджет 2014 и Бюджет 2015…

 

В последно време самоковската структура на ГЕРБ има противоречия. Доколко сериозна е обстановката и има ли вероятност това да разклати стабилността й?

Общинската структура на ПП ГЕРБ съществува от 7 години. Непрекъснато получаваме нови молби за членство, други напускат – естествен процес във всички партии. Имаме Устав, който сме длъжни и изпълняваме. В него е разписана водещата роля на Изпълнителната комисия, което ни задължава да спазваме партийната дисциплина. Всеки има свободата да изразява своето мнение, да прави своите предложения, но въпросната комисия е тази, която взема решенията. Това се харесва на едни, на други не съвсем.

 

По данни, излезли в последно време, всеки пети българин е беден. Според Вас кое е по-важното – санирането на жилищата или социалната политика – заплати, пенсии, майки и деца? Има ли място социалното в дясно ориентиран кабинет?

Важно е всичко, което ще изведе България от разрухата, в резултат от управлението на последната тройна коалиция. Поради това Управленската програма на ГЕРБ включва:

  • Връщане на  загубеното доверие през последната година и възползване отново от всички европейски средства по най-добрия начин, като ги разпределяме честно и прозрачно;
  • Създаване условия за бърз растеж на икономиката, което да доведе до устойчиво увеличаване на доходите;
  • Предлагане решения, които ще гарантират енергийната и националната независимост на България;  
  • Запазване социалните придобивки и създаване  условия за повишаването им;

* създаване на  работещи институции, нови работни места, модерно производство, повече пари и възможности за гражданите;

* повече инвестиции, за да станем надежден и уважаван партньор на европейската сцена.

  • запазване действащите ставки за преките данъци;
  • по-добра събираемост на данъците и ограничаване на сивата икономика; 

Лошо и маловажно ли е цитираното от Вас, касаещо стотици хиляди домакинства:

  • реализиране Програмата за повишаване на енергийната ефективност на многоетажните жилищни сгради за 700 000 домакинства. През първите две години ще бъдат санирани до 50% от тях;
  • трикратно увеличаване броя на домакинствата до 500 000, получаващи от бюджета енергийни помощи; след като има всичко написано по-горе и още:
  • нови политики и програми за активно включване на пазара на труда;
  • продължаване на пенсионната реформа, гарантиране на доходите при ранното пенсиониране;

Вече стана ясно, че за Коледа пенсионерите с най-ниски доходи ще получат добавки от 40.00 лв.!

 

Ще успее ли кабинетът да изкара 4-годишния си мандат, според Вас?

Това зависи от коалиционните партньори в правителството, от всички народни представители, от възможността за реализация на Управленската програма, от търпението на хората да изживеят различните реформи – гаранция за подобряване стандарта на живот и като цяло връщане на доверието и уважението на страните от ЕС към България.

 

Отношението към ДПС – откровено зачертани ли ще останат те?

Ще приемем всяка конструктивна алтернатива и опозиция, няма да се съгласим с противопоставяне на всяка цена и със спекулативно преписвани на ГЕРБ връзки и партньорства.

 

Самоков с четирима депутати. Какво вещае това?

Народният представител е получил доверието на определен брой избиратели, натоварен е от тях с очаквания и надежди. Аз няма да предам нито тези, които са гласували за ГЕРБ, нито останалите гласоподаватели от общината. Ще работя за просперитета на община Самоков, за нейните нови придобивки и успехи. Надявам се, че и останалите трима депутати споделят моите разбирания за доброто на Самоков, за стабилна България!

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close