Политика

Ирена Коцева участва в международен форум

irena koceva1Пресофис ГЕРБ

Представители на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на ОССЕ участваха във форум за политиките за равенството между половете
16/05/2015

„България е страна с традиции в насърчаването на равенството на половете. Членството ни в ЕС активизира усилията за надграждане на националното законодателство в тази област и политиката за равнопоставеност на жените и мъжете”. Това заяви народният представител от ГЕРБ Ирена Коцева – член на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на ОССЕ . Тя бе гост на Международната конференция на тема „Ролята на Парламентите при формиране на политиката за равенство между половете в контекста на Пекин + 20”, която се проведе на 15 и 16 май 2015 година в Бишкек. Домакин на форума бе Националният парламент на Киргизската република и на него от българска страна бе поканена още и народната представителка от ГЕРБ Галя Захариева – член на Постоянната комисия по образованието и науката.

В речта си пред форума Коцева даде и конкретни примери за нарастване на ролята на жените в икономическия и политическия живот у нас: вече два мандата председател на Народното събрание и кмет на столицата са жени. От присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. досега българският еврокомисар е бил винаги жена.

„За нас е особена чест да имаме българка начело на ЮНЕСКО, която доказа своето реформаторско, трансформиращо влияние върху дейността на Организацията. Израз на активната гражданска и политическа позиция на българските жени е нарастването на броя на жените народни представители. В 43-тото НС жените са 48 , като 5 от 22-те постоянни парламентарни комисии се ръководят от жени. 5 от 17-те евродепутати на България са жени”, каза още  самоковският депутат.
Интерес предизвика примерът, който Коцева даде с новата правна норма в Кодекса на труда, която урежда отпуск по бащинство. Това право е особено важно за балансираното участие на мъжете и жените в заетостта, както и за споделянето на семейните задължения, заяви народният представител.

Тя увери участниците в конференцията, че България отчита факта, че равнопоставеността на жените и мъжете е от особено значение като мерило за демократично развитие на обществото. И в тази връзка страната ни продължава да подобрява националното законодателство с цел преодоляване на неравното представителство между жените и мъжете чрез развитие на правото на учение, труд и социална защита.

Изказването на народният представител Ирена Коцева бе цитирано и от бюлетина на ОССЕ за форума.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close