ОбществоРегионалниСамоков

Ирена и Димитър Рогачеви с призови места от Национален конкурс „Танцуващи клавиши“

„Самоков 365“

Брат и сестра взеха участие на Националния конкурс „Танцуващи клавиши“преди броени дни. Както можете да се досетите става дума за талантливите акордеонисти Димитър и Ирена Рогачеви. Те представиха достойно родния Самоков като донесоха съответно първо и трето място в своята възрастова категория.

Националният конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши” се провежда традиционно в Нови пазар. Тази година това бе неговото 21 – во издание, което се състоя в периода 9 – 11 юни. Това е най-утвърденият акордеонен конкурс в България.

Местният акордеонист Димитър Рогачев участва в четвърта възрастова група, където се състезава със свои връстници от 11 и 12 клас. В програмата той изпълни три пиеси: Токата и Фуга в ре минор от Йохан Себастиан Бах, Торнадо от Анатолий Кусяков и Тракийско хоро по тема на Петър Ралчев в обработка на Добромир Митев. Изпълненията на Димитър бяха оценени високо и той си тръгна от конкурса с първа награда и златен медал.

„Много съм щастлив, че изпълненията ми бяха оценени високо. Това е истинско признание за мен. Благодаря на преподавателя ми – проф. д-р Добромир Митев. Регламетът на този конкурс изисква една от пиесите да бъде в български народностен дух. Такава бе третата ми пиеса, която представих в специална обработка за мелодични баси. Тъй като получих първа награда, участвах и на Гала концерта, като на него изпълних отново Токата и Фуга в ре минор. Благодарен съм за всички хубави думи, които чух!”, сподели Димитър Рогачев.

Това е поредно отличие за младия акордеонист само в рамките на последните два месеца. В края на май той взе участие в Девети международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето”, провел от 27 до 29 май в гр. Велико Търново. Там Димитър се представи със същия репертоар и отново спечели първо място и златен медал.

В конкурса в Нови пазар взе участие взе и неговата сестра Ирена Рогачева. Тя се яви в пета възрастова група и изпълни „Зимни картини” от А. Кусяков, Танго “Ескуало” от Пиацола и копаница от Петър Ралчев.

Ирена бе отличена с трета награда и бронзов медал. Първа и втора награда в тази възрастова група не бяха връчени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close