КултураРегионалниСамоков

Ирена и Димитър Рогачеви с награди от Националния конкурс „Танцуващи клавиши“

Анна Манова

Tалантливите брат и сестра Димитър и Ирена Рогачеви участваха в ХIХ Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши 2020“, провел се между 12-14 юни в Нови пазар. Те се представиха отлично, като Ирена Рогачева взе трета награда в най-голямата възрастова група /пета/, а Димитър впечатли журито и присъстващите с представянето си и получи Награда за стилно изпълнение на жанрова пиеса.

Традиционно конкурсът се провежда в края на месец април, но тази година предвид епидемиологичните обстоятелства бе изместен в средата на юни. Организатори на събитието са Община Нови пазар и Народно читалище „Христо Ботев – 1872“. Мероприятието е под патронажа на Министерство на културата и е от утвърдените в програмата за закрила на деца с изявени дарби. В тазгодишното издание на конкурса се включиха над 46 индивидуални изпълнители и 7 камерни състава от цяла България, които демонстрираха музикални умения в надпреварата за призовите места.

Оценките на изпълненията бяха в ръцете на компетентно жури с председател Добромир Митев. И жури в  състав – доц. д-р Георги Митев от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, доц. д-р Янна Рускова от ШУ „Епископ Константин Преславски”, Елена Мелник – концентиращ артист гр. Пловдив, Станимир Демирев – преподавател по акордеон в СУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново.

Това е четвърто представяне на Ирена Рогачева в националния конкурс, като до този момент има две поощрителни награди и две трети места. За Димитър Рогачев това е първо участие в национален конкурс, за който се е подготвял доста дълго време. В момента Ирена е студент в четвърти курс в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с преподавател Добромир Митев. Димитър е в 9 клас в ПГ „Константин Фотинов“. Своята основна подготовка, умения и любов към инструмента и двамата дължат на Георги Машов и самоковската школа по акордеон.

В надпреварата Ирена Рогачева се представи с три произведения, а брат й Димитър, който направи дебют на голяма сцена, спечели симпатиите на журито с танго от композитора Гаде.

„Избрах да изпълня едно полифонично произведение – соната Скарлати, пиесата „Зимни картини“ на руския композитор Кусяков, който е икона за руснаците, както и сюита „Мисли“ на българския композитор Ангел Маринов. Особено развълнувана съм от последното изпълнение, защото това беше негова премиера в България. От съществуването на парчето, вече 29 години, никой не го е свирил. Познаваме се с автора му и той сподели, че най-вероятно ме е чакало мен. Специално за това произведение човек трябва да има акордеон с мелодични баси, какъвто аз имам вече от близо година и съм страшно благодарна. И друго важно условие е да свири народна музика, което аз правя от 2009 – 2010 година“, сподели Ирена. Самоковската акордеонистка беше студентка по програма „Еразъм“ за пет месеца в Мюнхен при Красимир Щерев. По думите й е успяла да натрупа опит при специалист, който над 20 години свири с Виенската филхармония. А скоро и предстои дипломиране от НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close