Политика

Ирена Гелова: Проблемите на жителите на общината нямат цвят

Анна Манова

irena Ирена Гелова е сред новите и млади лица в местния парламент. Тя е представител на ПП ГЕРБ, като още от самото начало е припознала идеите на партията като свое лично виждане. Няма предишен политически опит, което я поставя в редиците на необременените лица, което тепърва ще формира собствената си политическа визия и позиция. Професията й е в сферата на красотата и е представител на заетите в малкия и среден бизнес, познавайки вече в годините и с натрупания опит всички бюрократични спънки в тази система,  както и трудностите в създаването на трудова заетост.

 Ирена вярва, че правилните идеи се взимат в екип и с човешко отношение към проблемите. Определя себе си като всеотдаен човек и професионалист, точно тези качества иска да пренесе и в политическия си опит занапред и в действията си като част от политическата група, на която принадлежи. Това е и една от първите й медийни изяви.

 Коя е първата задача, която си поставяте, сядайки на общинския стол? Горещ ли е той?

 Най-важното за мен през следващите 4 години като общински съветник е себераздаване на 100%, човешко отношение към проблемите в докладните и адекватното им решение. Внасяне на искания, заедно с останалите ми колеги от групата на ПП ГЕРБ, по наболели за жителите на общината теми, в търсене на тяхното разрешаване. Осъзнавам голямата отговорност, която съм поела, което прави стола ми на общински съветник доста „горещ“.

Има ли значение партийната окраска при взимането на решенията и екипът?

 Проблемите на жителите на общината нямат цвят. Не би следвало решенията да са партийни. Опасно ще бъде, ако има лобиране, партийно подкрепено, на което групата на ГЕРБ задължително ще се противопоставя. Няма да отрека, че партийна окраска има, поради различията в принципите и идеите на партиите и движенията. Но това не пречи да се взимат най-правилните решения и да се работи в екип. Все пак, в спора се ражда истината.

Каква е причината за Вашата кандидатура? Кое приемате като лична кауза в работата си като общински съветник?

 Някъде бях прочела, че „съвършен човек е онзи, който е най-полезен за другите“. Това е изключително важно и за мен. И още – да виждам удовлетворението на хората от това, което съм направила за тях. Моята професия е свързана с това да създавам красота, което правя с желание и любов. Младите хора и всички, с които работя, ме познават като всеотдаен професионалист и отговорен човек. Това ми дава увереност, че мога да бъда полезна и на по-широк кръг хора. Като представител на заетите в малкия и среден бизнес, познавам пречките, бюрократичните и всички трудности при създаването и работата. Мога да бъда полезна, естествено в екип с останалите общински съветници, за да им върнем вярата, че не трябва да се отказват, а да продължат.

Кои, според Вас, са наболелите проблеми в нашата община и съответно какъв е пътят за разрешаването им?

 Не ми достига заинтересоваността на младите хора от случващото се в община Самоков. Като носители на новото и бъдещето, те трябва да бъдат по-инициативни. Но и към тях трябва да има по-специално отношение за насърчаване на тази инициативност, на създаване на работни места, съответстващи на интересите на младите хора от 21 век. Преди няколко дни се състоя седмото поредно издание на инициатива на жени – ГЕРБ, в подкрепа на семейството, майчинството и децата. Средствата, които събрахме тази година дадохме на три семейства с репродуктивни проблеми. В нашето събитие се включват хора на различна възраст, с различна вяра и партийна принадлежност. Мисля, че то може да бъде пример за други прояви, целящи подпомагането на различни проблеми, например бездомните кучета – създаване на приют за тях, за какъвто отдавна се твърди, че съществува.

В един колективен орган, какъвто безспорно е ОбС, има ли място за защита на собственото мнение?

 Всеки колективен орган, какъвто несъмнено е ОбС, е съставен от отделни личности, които трябва да имат собствено мнение. Ако не противоречи на принципите на партията, към която съветниците принадлежат, би следвало да ги защитават.

Как намирате партийната конфигурация в сезон 2015/ 2019?

 Доста пъстра конфигурация се получи в настоящия ОбС. Вероятно възможността за преференции и ниският праг също спомогнаха за това. Сигурно по някои въпроси ще има разногласия, което е напълно естествено за хора с различни политически възгласи. Важното е решенията, които взимаме да бъдат в полза на жителите на общината.

 От какво ще се водите при взимането на решения и кое ще бъде Ваш коректив?

 За мен най-доброто мерило за „правилност“ е правенето на добро. Именно доброто ще ме води при вземането на решения.

Очаквате ли преразпределение на силите и вътрешни коалиции?

 На този етап не виждам действия в такава посока. Надявам се да работим само и единствено в интерес на гражданите.

Смятате ли за основателни твърденията и нападките, тиражирани в публичното пространство, че това е най-слабият ОбС за последните години?

 Ние сме изборът на хората. Ако тези твърдения са основателни, това означава, че гражданите са направили грешния избор. Надявам се, че всички, които попаднахме в местния парламент сме хора, доказали се в своята сфера, честни и достойни жители на Самоков. Аз съм такава. Ако някои не са – те да отговарят пред избирателите, пред партийните централи и пред съдебните органи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close