Общество

Инструкторът Теодора Симитчиева (Тео): „Животът с Йога е съвсем различен!”

Анелия Балабанова

В последно време хората се ориентират към различни алтернативни начини за „изпускане на парата” от напрегнатото ежедневие, борба със стреса, умората, различни заболявания и отключването на определени негативни процеси в организма. Ако до преди време изглеждаше прекалено ексцентрично да видиш някой, който скача с бънджи, лети с парапланер или пък се придвижва досущ като кенгуру на канго джъмпс (kangoo jumps), от доста време подобна смелост и ентусиазъм предизвикват единствено усмивки. Един от най-разпространените начини за възстановяване на психичното здраве и равновесие е Йога. Тя се практикува под различни форми от все повече самоковци. На 1-ви май в град Самоков отвори врати Йога Студио „Абхяса”, което се намира на ет.4 в бизнес сградата до Общината. Инструкторът Теодора Симитчиева ни разказа подробности за това релаксиращо занимание и цялостна философия за живота. Тя не е от Самоков, но по стечение на обстоятелствата се озовава в нашия град. Има няколко страници във фейсбук, чрез които може да се свържете с нея – личната Теодора Симитчиева (Тео), По Пътя на Йога с Теодора Симитчиева и групата на Йога Студио „Абхяса”, Самоков. С всеки изминал ден Йога обществото се разраства. Каква е причината за това – отговорът от Теодора Симитчиева – сертифициран Йога преподавател към Национална Спортна Академия и Българската Федерация по Йога и Регресионист – терапевт по метода на Петър Петров.

Все повече хора се запалват по Йога, каква е причината?

Стресът в ежедневието. Хората търсят отдушник и начин да се отърсят от тревогите си. Йога е древна система от техники, които оздравяват организма на всички нива – физически, психически и душевно.

Вас лично какво Ви накара да се занимавате с Йога?

Същата причина. След поредица от негативни събития в живота ми психически се сринах и усетих, че ако не предприема мерки да се успокоя, състоянието ми ще се влоши. От години се интересувах от философията на Йога, но депресията, в която бях изпаднала е катализаторът, който  ме накара да отида в залата. Тази стъпка коренно промени посоката на жизнения ми път. Още след първата практика разбрах, че Йога е  била липсващото парченце от пъзела на живота ми.

Оздравявайки тялото и психиката ни, Йога помага за цялостната трансформация на живота ни към по-хармонично и щастливо съществуване. Променя гледната точка, с която виждаме проблемите си като ни прави по-позитивни, разбиращи и радващи се на живота хора. Прави ни по-добри.

Вероятно чувството, че човек най-накрая е намерил себе си е уникално…

Всъщност няма какво да търсим, защото всичко е в нас, просто е необходимо да притихнем, за да се свържем със себе си.  Силата да се справяме с изпитанията, на които животът ни подлага е в нас и няма нужда да я търсим отвън.

Има ли правилни начини, по които може да се практикува Йога?

Има случаи, в които Йога се представя като една гимнастика. Просто едно раздвижване, една разгрявка на тялото. Това, разбира се, ще ни ободри и тонизира, но ключовият момент за оздравяване на цялата ни психо-физическа система е задържането в позите или т.нар. Асани за по-продължително време.

Всеки ли може да практикува Йога?

Йога е за всеки, който иска да подобри здравето и качеството си на живот, независимо от възрастта, килограмите или вероизповеданието. Йога е също така и за любопитните, които само искат да видят какво е, но в последствие разбират, че е много повече от нашумяла мода. Защото вътрешния баланс, който Йога дава изключително много помага, за да се справяме с ежедневните си задачи по-леко и спокойно.

Трябва ли нещата да се случват под ръководството на компетентен човек, задължително ли е това?

Разбира се. Това да отидеш в залата и да има кой да ти каже кое е правилно и кое не и да ти предаде своя опит не може да се сравни с това да правиш Йога по книга, телевизионно предаване или по клипове от интернет.  Освен това по този начин се създава Йога общество, в което може да намериш сродни души, приятели, с които да споделиш какво ти се случва и да намериш подкрепа.

От едно-две посещения в залата може ли да се придобие представа за тази философия?

Има хора, които още след първата практика усещат една лекота в себе си. Чувстват се по-щастливи, по-радостни, по-усмихнати са. Има други, на които им трябва повече време. Всичко зависи от нагласата, с която идват и от състоянието на тялото и ума им в момента. Както във всяко нещо постоянството и търпението са решаващи, за да има трайни и градивни резултати.

От къде дойде името на студиото и какво означава?

Йога студиото се казва „Абхяса”. Това е санскритска дума и означава постоянна, непрекъсната, всеотдайна и дисциплинирана практика. Именно това се изисква, за да има резултати.

Колко човека в момента посещават студиото?

Може би към 30-40 човека, които са редовни, постоянни. В седмицата има пет практики – понеделник, сряда и петък от 18 часа, събота и неделя от 08.30 сутринта. Не е нужно предварително записване. Всеки идва когато прецени и реши, че има нужда.

Също така в студиото работя с Регресивна терапия, за която провеждам само индивидуални сеанси с предварително записване.

Регресията е метод за връщане в миналото към спомени от наши прераждания и от моментите на пребиваване на душата ни в духовния свят. Тя е още един начин да се справим с тревожните ситуации от настоящия ни живот, с физически неразположения и страхове. Когато осъзнаем действието на проблема ни на по – дълбоко ниво, умът ни има функцията да ни освободи от него.

Регресивната терапия позволява негативни или вредни модели на поведение да бъдат транформирани, освобождава дълбоко подтиснати преживявания, вътрешни конфликти. Помага при хронични болки и заболявания, натрапчиви мисли. Помага ни да разберем повтарящи се ситуации в живота,  нездравословни мисловни модели,  страхове и фобии. Помага да разберем по-добре ситуация от настоящето. Освобождава блокирания в подсъзнанието емоционален заряд. Помага при стрес, помага ни да намерим мисията си в живота и ни дава отговори на въпроси, които ни терзаят.

Има ли някакви нови неща, които навлизат в Йога?

Лично аз практикувам Класическа Хатха Йога и считам за редно да предавам онова, което лично съм преживяла, изпитала и излиза от мен. Иначе да, с комерсиална цел навлизат много новости, започват да се правят динамични варианти, при които както вече казах, Йога се представя като вид гимнастика, при която обаче ефекта е много повърхностен.

Представяте ли си животът си без Йога?

Не. Защото, когато веднъж осъзнаеш смисъла и, това ти дава стимул да продължаваш напред. Йога не е просто физическа дисциплина. Тя е наука за еволюцията на човешкото същество във всички сфери на неговото съществуване – на физическо ниво в здраво и енергично тяло, на психическо ниво с ясен, осъзнаващ и спокоен ум и на духовно ниво като един по – смирен, любящ и добър човек.

Адресът на Йога Студио „Абхяса“, Самоков е: ул. Македония 34 А, ет. 4, офис 401.

Тел. 0894366461

Email: simitchieva.teo@gmail.com

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close