Седмицата

Институции, учители и ученици ръка за ръка в общи каузи

Самоков 365

obsh samokovПо инициатива на гл. експерт “Образование, мл.дейности и спорт” – Жулияна Костова и със съдействието на директори, учители и ученици от средните училища, на 17.02.15 г. в Община Самоков се проведе среща-дискусия: „Кръгла маса за ученическо самоуправление в средните училища”. Участваха ученици от 8 до 10 клас – представители на професионалните и профилираната гимназия, СОУ и ОПУ, както и на организациите „Младежки парламент” и „Заедно можем”. Те бяха поканили свои учители, с които развиват дейности в училищата, и педагогически съветници.

Отделните училища представиха с кратка презентация интересни инициативи, клубове  и дейности. Проведе се дискусия как младежите от средните училища могат да работят заедно за някаква кауза, какво да бъде мястото на техни учители като ръководители и помощници в работата, по какъв начин Общината може да подкрепя инициативи и мероприятия на учениците от средните училища. Всички се съгласиха, че инициативите на отделните училища и организации биха били по-резултатни, ако станат общо достояние и цел. Затова между  младите хора и институциите – учебни и други, е необходимо да се подобри координацията.

Участниците в срещата се обединиха около няколко основни  действия със срок до края на учебната година: създаване на ученически съвети в училищата, където все още няма такива; доброволчески и благотворителни инициативи – Акция „Капачки”, младежки БЧК в Самоков: забавления – пролетен бал; спорт – турнири между средните училища по футбол, волейбол, баскетбол и тенис – като се използват обновените спортни площадки в кварталите. От всяко училище бе избран по един координатор. Ще се работи за създаване на Общински младежки ученически съвет за следващата учебна  година.

Участниците в кръглата маса бяха поздравени от кмета Владимир Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close