Седмицата

Институциите скочиха срещу Общинското горско

goriВ понеделник се проведе планираната среща за ограничаване на незоконната сеч в териториите от общинския и държавен горски фонд. Припомняме, че преди няколко дни кметът Георгиев разговаря и потърси съдействие от ресорния зам.-министър Маринова по наболялата тема. Директорът на Регионалната дирекция по горите – инж. Росен Попсавов също обеща подкрепа при възстановяването на два от закритите контролнопропускателни пунктове – на входа за с. Бели Искър и на изхода от град Самоков в посока Ихтиман.

Поредното събиране, насрочено за 17-ти февруари, трябваше да даде ясна представа за предприетите конкретни действия и постигнатите резултати или с други думи казано дали има ефект от коментарите и предложенията, направени предишния път. Отново голяма част от упреците бяха насочени към дейността на Общинското лесничейство заради липсата на организация. В отговор управителят Евгени Димитров заяви, че уязвимите места, главно градските части, са обезпечени с дежурства на охранители през седмицата и в почивните дни. Така или иначе набезите в горите са факт и ескалират с всеки изминал ден. От изключително важно значение е това, което ще бъде предприето оттук нататък.

Георги Тодоров – началник на РУП-Самоков съобщи, че са реализирали съвместни мероприятия с Прокуратурата и РДГ. През последните дни са направени много проверки на гатери в селата Говедарци, Доспей, Широки дол. Съставени са актове и са образувани досъдебни производства. Помагат и силите на жандармерията, които инспектират транспортните средства, превозващи дървесина. Емил Трендафилов вметна, че от около година и половина Прокуратурата се занимава с дейността на Общинското лесничейство. По думите му са констатирани многобройни нарушения и Общината, и Общинският съвет знаят за проблемите, които съществуват с горските надзиратели. На следващо място не са обособени отделни охранителни участъци, за които да отговарят конкретни служители. В един момент те не знаят коя гора опазват, не разполагат с GPS и карти. Годишните приходи са значителни, но големият въпрос е каква част от тях се реинвестира. Зам.-кметът Радослав Стойчев поясни, че печалбата се влага в общински разходи – издръжка на детски градини, Домашен социален патронаж. Покриват се и наличните нужди на общинското предприятие и доказателство са закупените три автомобила.

След миналата среща в Прокуратурата са образувани 7 дела – досъдебни производства за незаконна сеч. Пет от тях са срещу неизвестен извършител и две срещу известен. „Прави впечатление, че всички са по сигнали от РДГ” – коментира районният прокурор В. Панева. Отново най-краен беше общинският съветник Валентин Милушев. Той настоя управителят на Общинското лесничейство Е. Димитров да бъде отстранен от длъжност и от управлението на Общинското лесничейство въобще. По всичко личи, че това негово желание скоро ще бъде изпълнено, тъй като е обявен конкурс и се търси нов шеф на горското. Всички присъстващи – общински съветници, служителите на горските стопанства, РУП-Самоков, Прокуратурата се обединиха около мнението, че подобни работни срещи дават резултат и периодично ще се провеждат такива.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close