Слайд категория

„Инсталирани в природата”- една изложба на Силвия Терзийска

butilkaСилвия Терзийска е човек оптимист и мечтател. Тя е от онези хора, които търсят красотата във всичко около себе си, в детайла. Самоковката завършва ПГ “Константин Фотинов”, а след това „Политология” и е магистър по „Европейска интеграция” в СУ „Св. Климент Охридски”. И макар тези две специалности да са доста сериозни, Силвия открива прекрасно себе си малко встрани от тях, чрез творчеството. По този начин тя изразява вътрешната си потребност за споделяне на чувства и виждания. Силната и връзка с природата, с приятелите, както и любовта към децата и животните са израз на радост в нейния живот. Вдъхновение за нея е уникалността на природата и магията на нейните цветове. Вълнувам се от танцовото изкуство и всякаква форма и проява на изкуството, която приканва към осъзнатост и дружелюбност към отношенията човек – природа и човек –човек”, както споделя самата тя. pastel2

Ето защо изложбата й „Инсталирани в природата” не е първа за младата самоковка. Предпочитаните от нея материали за работа са всички, които се срещат навън в природата. А за декорациите, картините и колажите използва бои за стъкло, темперни бои, пастели, хартия, изрезки от списания, силикон, кутии от консерви, глина, плат. Участвала е два пъти в Джобния фест. Видовете изкуства, които вдъхновяват Силвия са живопистта, street/urban art, дизайна и модата. Любими нейни художници са Шагал, Реноар, Моне и Писаро.

Още името на изложбата подсказа, че ще е нещо нестандартно. В нея са включени бутилки, мини инсталации, колажи и рисунки. Силвия съчетава в стила си разнообразни изразни средства от света на приложните и визуални изкуства. Материалите, които използва са основно естествени, събрани от природата. Сред тях има и неща, които бихме дефинирали като боклук, но видяни през нейните очи те се превръщат в полезни и красиви предмети. Днес тази техника на премоделиране е наречена „up-cycling” и навлиза като алтернативен начин за безкрайните възможности от трансформиране към претрансформиране на предмети от неизползваеми в използваеми.

Настоящата ми изложба „Инсталирани в природата” е продукт на вече ясна идея – декориране на бутилки. Запалих се и се вдъхнових от една бутилка, която направих за себе си, нарисувах я и напълних със стиропорени частици – приличат на сняг и добавих вътре оцветени жълъди. След това направих и друга бутилка за подарък на моя приятелка и тя ми отне доста време, защото бутилката беше с цвете от плат, изрисувана и напълнена с миди. Последваха още – всяка от тях уникална. Всички са подарени. Имаше такива, които правех за специален човек и повод. Това влагах нещо, което знам, че ще хареса на човека, за когото е предназначена, в украсата. Друг път просто се получаваше нещо, което не е планувано, ами е спонтанно изразено. Така със събраните неща организирах първата и втората си изложба”, споделя Силвия.

„Инсталирани в природата” е трета нейна изява, която и отнема най-много време откъм организация. И най-вече защото се е заела с амбициозната задача да покаже нещо различно и ново, а именно лампа от бутилки. „ Това е новото, което се появи в процеса на работа – исках да вкарам светлина в бутилките и да ги направя декоративни лампи. Сега работя върху тази идея и искам да я доусъвършенствам от към дизайн”, разказва младият творец. Освен това на изложбата бяха представени рисунки на Силвия както и претворени предмети – консервени кутии, превърнати в дънкови моливници. Това е и така наречената up-cycling техника, която вече се оформя като течение в изкуството. Идеята е да бъдем по-осъзнати в боравенето с вещи и да не позволяваме на днешната тенденция към свръхпроизводство и консуматорство да ни залее с непотребни вещи, а да използваме своите творчески способности и сами да претворяваме неща, които иначе считаме за боклук.

Точно оттук се ражда и идеята за името на изложбата – „Инсталирани в природата”. Самата авторка предпочита близостта с природата и непрекъснатия досег с нея. Събира орехи, жълъди, клони, камъни, листа, цветя, пера от птици, кори от плодове, миди и после ги „инсталира” във въображението си, за да се получат уникални, интересни и красиви неща. Идеята на Силвия Терзиийска е самите хора да се чувстваме осъзнати и да се радваме на заобикалящата ни природа, която е извор на толкова много блага за нас хората и вдъхновение за хората на изкуството като самата нея.

Изложбата ми се провежда на интересно място – ателие Пластелин и е в рамките и формата на „Джобен фестивал” пролет 2014. В програмата на фестивала има събития от визуалните изкуства – кино, театър. Идеята е те да бъдат в кратък формат. На откриването на моята изложба имаше и още едно откриване – изложба на близка моя приятелка като това беше нейн дебют – Красимира Иванова – тя рисува с техниката пръстова живопис. В същата вечер имаше и кулинарен театър, както й пърформанс и плейбек театър, които са част от фестивала”, допълва Силвия.

Лична гордост за авторката е лампата, направена от бутилки. Тя е нейното дизайнерско постижение от гледна точка на декорация и техническо изпълнение. Силвия харесва изчистените форми, въпреки че самата тя обикновено е доста цветна. Оттук нататък младата авторка има желание да продължи да твори и да представя пред широката аудитория свободата на идеите и въображението си. Продаденото на всяка изложба, подпомага направата на следваща. За момента Силвия желае да ориентира творческия си ентусиазъм към рисуване, като основна нейна цел е към картините и произведенията отново да присъстват естествените материали, текстил, пастели. За нея най-важно е да бъде в досег с природата, на която се възхищава за съвършенството, което тя ще търси в направата на произведенията си. Като цяло ще се придържа към това да бъде „инсталирана” в заобикалящата я природа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close