Общество

Инсталация от 280 въртележки „разлисти” старата пожарна кула в Самоков

Иновативният проект е част от III Международен симпозиум

Анна Манова

Инсталация от 280 зелени детски въртележки „разлисти” визията на старата пожарна кула в Самоков. Това се случи на 8 август по идея на двама творци – Радостина Доганова и Христо Гелов, които решиха да изненадат самоковци и да „инжектират” един свеж полъх от природата, за да разнообразят поне за малко добре познатата градска среда.

Кинетичната временна инсталация, наречена „Дишай”, е иновационен проект, част от III Международен симпозиум по живопис и скулпура, който се провежда в рамките на 3-11 август в Доспевската къща, в Самоков. Направата й е вдъхновена от величествената и красива природа, с която сме надарени в нашия край. В създаването й активно участват деца от Центъра за настаняване от семеен тип, деца и младежи от града, Йоана Механджийска, Стефан Балездров, Ивана Петрова и участници в симпозиума. Самите въртележки, които са проектирани на старата пожарна кула, са в зелен цвят, символизиращ екология, растеж, свежест, плодородие и живот. И както подчертава творческият тандем, това, което се изисква от инсталацията е тя да бъде задвижвана от динамиката и енергията на вятъра. Идеята за придаване на нов облик на познато място се формира в съзнанието на Доганова и Гелов още в края на 2016 година. „Още през октомври миналата година с Христо Гелов започнахме работа по проекта. Христо беше участник в първото издание на симпозиума и имахме желанието той отново да участва с нов проект, в който активно да се включат децата и младежите на Самоков, както и жителите на града. Тогава заедно обходихме Самоков и се спряхме на пожарната кула, за която Христо Гелов проектира кинетичната временна инсталация „Дишай”. Искахме да внесем една феерия, движение, „полет“ в градското пространство. Да направим трансформация на позната постройка, която да бъде в синхрон с природата. С тази инсталация постигнахме един ефект на „разлистване” на старата пожарна кула в Самоков. Вдъхнахме й един нов живот, обличайки я в тази зелена одежда  в непрекъснато движение”, обясни Радостина.

Христо Гелов, който е автор на проекта, е родом от Велико Търново, но от дълги години живее и работи в Испания. За втора година той се завръща като творец в града. „Целта на инсталацията е не само да бъде визуално и естетически красиво и да се включи в околната среда и заобикалящите ги дървета, но и зеления цвят да вибрира, реагирайки на вятъра. Искахме да се получи едно надграждане на традициите. Това е продължение на проекта с Голямата чешма, но същевременно е и една стъпка в друга посока – кинетична. Нашата намеса в движението на въртележките е много малка, оставяме вятърът да си свърши неговото”, поясни Гелов.

Това не е първо съвместно творческо „намигване” на Радостина Доганова и Христо Гелов. В първото издание на симпозиума, преди 2 години, те направиха една сериозна провокация към самоковци, която включваше направата на инсталация върху един от символите на град Самоков – а именно Голямата чешма и нейното преобразяване за около седмица в „Къща на водата”.  Тази тема предизвика множество полемики, но изкуството свърши своята работа, а именно да генерира обществения интерес.

„Доволни сме от дебюта ни с проекта за Голямата чешма, преди 2 години.  Това беше една успешна естетическа намеса в градско пространство. Когато работиш в градска среда, новите „обекти“ или трансформации трябва да се вписват, същевременно и да се забелязват. За да се постигне добър резултат всичко трябва да е обмислено като пропорция, цвят, обем… ”, допълни Доганова. Според Христо Гелов изкуството трябва да излезе извън пределите на галериите, за да е по-близко до аудиторията. А когато нещо се случва в градска среда, ако тя се преобразява, макар и временно, то провокация винаги има, дори без тя да бъде умишлено търсена.

Целта на Трети международен симпозиум по живопис и скулптура е да се представят нови творчески похвати на творци и артисти от няколко държави. Да се получи диалог и обмяна на опит и идеи. Симпозиумът ще приключи със заключителна изложба на направеното от всички участници на 11 август / петък/ от 18:30 часа в Доспевската къща.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close