ОбществоРегионалниСамоков

Иновативен проект представи екип от специалисти на фирма „Самел 90”

“Самоков 365”

Днес в самоковската фирма “Самел 90″ АД бе представен иновативен проект, по който две години са работили екип от специалисти. Проектът е  „Разработване на иновативна автономна система за производство на водородна – кислородна смес, използваща алтернативна енергия, за нуждите на индустриални котелни стопанства“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.”

На пресконференция за представяне резултатите от дейността присъстваха изпълнителният директор на фирмата инж. Петър Георгиев, Георги Йончев – заместник – директор, юристът Борислав Чилингиров. Ръководител на проекта е инж. Венета Попова, а консултант е Мирела Данова. Целите, задачите и резултатите от реализацията на проекта представи Георги Йончев.

Той е на стойност 1 609 189,17 лв., от които безвъзмездна финансова помощ 869 389,82 лв. и собствено финансиране 738 799,35 лв. В рамките на две години по проекта работи екип от 19 специалисти в областта на механиката, електрониката и керамиката. Закупени са машини и оборудване –  лентошлифовъчна и полираща машина, високотемпературна пещ  до 1700 градуса, САМ софтуер за програмиране струго -фрезови автомати с ЦПУ .

“Това не е първият иновативен проект, в който участваме. Той има голям ефект от една страна от екологична гледна точка с намаляване на вредните емисии, но и от икономическа гледна точка, защото се намалява с приблизително 15% разходът на основно гориво, независимо какво е то”, подчерта инж. Петър Георгиев. Той допълни, че не се популяризират достатъчно подобен тип иновации в страната ни. Но тя ще бъде патентована както в България, така и чужбина.

Основната цел на проекта е да се използва алтернативна енергия за подпомагане на индустриалните котелни стопанства в техните горивни процеси с цел драстично намаляване на използването на конвенционално гориво, както и на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата. Задачата е от независим енергиен източник, в случая соларна система, да се захранва работата на водородни генератори, които произвеждат водородно – кислородна смес на база импулсна електролиза. Ефективността на този процес е подобрена чрез внедряване на керамика в електродите. Създадена е технология за максимално управление и контрол на процеса.  Произведената водородно кислородна смес се добавя  в горивната камера на горелката в определен процент, който се регулира автоматично  в зависимост от натоварването й. При добавяне на 5% водородно- кислородна смес  се постига 15% икономия на конвенционално гориво. При подаване на по- голямо количество водородно- кислородна смес икономията може да достигне 50%.

Освен постигнатите резултати, системата и управлението  позволяват динамично производство според натоварването на котелното стопанство като по този начин се елиминира съхранението на газ под високо налягане. Това прави системата по- безопасна за работа.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close