Самоков

Инициирана е подписка за поставяне на чешмичка на „Тотка”

Анна Манова

От  юни месец тази година площадката, намираща се при бившия тютюнев склад /между ул. „Константин Фотинов” и ул. „Неофит Рилски”/ в Самоков, има нов облик и ново име – „Тотка”. Припомняме, че тази площадка беше облагородена като част от проекта “_theSpot”/_Мястото/. Това се случи на база желанията, нуждите и препоръките на местните жители. Около един месец беше необходим това място да придобие нов вид. Официалното прерязване на лентата се състоя на 2 юни. На новоизграденото пространство за забавления на младежите бяха изградени  футболно и баскетболно игрище, две люлки, пързалка, асфалтни игри, тенис на маса, комбиниран уред за уличен фитнес /лост, успоредка, шведска стена,  маймунска стълба/, градска мебел, 12 пейки, боядисана арт стена и графити на намиращия се там павилион.

Оказва се, че липсва нещо, което реализаторите на самата инициатива са искали от самото начало, а именно поставянето на чешмичка. В тази връзка е направена подписка, преди повече от месец, която е внесена в Деловодството на Община Самоков. Това става на 7 юли, като за 2-3 дни, в рамките на няколко часа, са събрани 170 подписа.

Самата подписка е инициирана от Ангел Бондов, урбанист, част от Сдружение „НеФормално” и едно от основните действащи лица в процеса на обновяване на пространството, заедно с Йоана Механджийска, част от Младежки парламент – Самоков и също участник във всички видове дейности около „Тотка”. И двамата смятат, че това е начинът, по които трябва да се случват нещата, освен това е един вид проверка на общественото мнение по една или друга тема. Подписите са събрани в близост и на самата площадка, защото касаят предимно ползвателите там. Йоана и Ангел подчертаха, че чакат официалното становище на кмета Владимир Георгиев и се надяват то да бъде положително, особено предвид факта, че преди време там е имало чешмичка.

„По време на проекта „ _Мястото” бяха проведени разговори с кмета на гр. Самоков относно чешмата, която беше едно от най-желаните неща от местните хора, но не се стигна до нейното поставяне. Поради тази причина реших, че ако подадем черно на бяло желанието не само на един или двама души, а на 170 за поставяне на подобно съоръжение, то има много по-голям шанс местната власт да удовлетвори официалната молба. Мисля че това е един напълно логичен, формален начин, по който хората да изявяват своите претенции и идеи свързани с публичната градска среда”, каза за „Самоков 365” урбанистът Ангел Бондов.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close