Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Инициативният комитет с отворено писмо преди протеста за пътищата на 9 септември

„Самоков 365”

Отворено писмо до институциите във връзка с лошото състояние на довеждащите пътни артерии до Самоков, подготвиха от Инициативния комитет.

В писмото протестиращите за пореден път обръщат внимание на трагичното състояние на пътищата на територията на Община Самоков, предразполагащо към сериозни инциденти. Пример е случилата се съвсем наскоро трагедия край гр. Своге, която отне 17 човешки живота и отключи масово недоволство срещу състоянието на цялостната пътната инфраструктура в страната. Пътищата в Община Самоков, част от Републиканската мрежа,  не правят изключение от цялата картина. Ремонти по тях не са предприемани с години. Ако такъв все пак се случи е по определени поводи – какъвто беше българското Европредседателство.

„Всеки един от тях е в ужасно състояние, със силно компрометирана асфалтова настилка, наличие на свлачища, падащи камъни, както и липса на маркировка. Всяка година се подават сигнали, но до ремонт така и не се стига”, пише още в писмото.

Протестиращите напомнят, че основен ремонт на  на път II-82 до София е правен в далечната 2002 година, когато беше сватбата на дъщерята на тогавашния министър-председател на България Симеон Сакскобургготски. Поради тежките зимни условия в нашия район, огромния трафик и липсата на адекватна поддръжка, настилката е силно компрометирана. Няма маркировка, няма качествени мантинели и при проливни дъждове се активират свлачища, които затварят пътя за часове. С подобна ситуация са се сблъсквали всички пътуващи в този участък.

Пътят за Дупница, върху които се акцентира в случая, не е ремонтиран повече от 30 години. Той е с международно значение и оттам ежедневно минават тежкотоварни автомобили. Трафикът по него е изключително интензивен. Заради рушащата се настилка пътят е стеснен и разминаването на два тежкотоварни автомобила е почти невъзможно.

В писмото като пример са посочени и участъците от Самоков – Костенец, Боровец – Радуил и път III 822 за Ихтиман.

„Трябва ли да стане трагедия подобна на тази в Своге, за да ни обърнете внимание или човешкият живот е без значение? Защо не се състоя ремонтът на пътната артерия Самоков – Дупница, която е с изключителна интензивност на трафика и със статут на международен път след поетия от г-н Дончо Атанасов ангажимент? Защо през последните години не е инвестирано в основен ремонт на основните пътища, част от Републиканската пътна мрежа, на територията на община Самоков? Кога ще бъдат взети мерки за рехабилитация на всеки един от изброените пътища, които са изключително компрометирани? Мислите ли, че трафикът днес отговаря на този от преди 30 години?”, питат от ИК – Самоков.

Протестиращите използват писмото като покана за предстоящия протест срещу трагичното състояние на пътищата в община Самоков, който ще се проведе на 9 септември. Сборният пункт е паркингът пред зала „Арена” в 13:00 часа и ще продължи в посока Клисура.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close