Седмицата

Инициативният комитет: „Не се отказваме! Борбата против сметището продължава!”

smetishte

Самоков 365

Борбата на самоковци срещу 330 дка сметище край града продължава. Въпреки уверенията на кмета Владимир Георгиев, че всичко вече е решено и сметище ще има, Инициативният комитет против изграждането на огромното депо само на километър от Самоков е твърдо решен да не допусне това да се случи.

Комитетът отново иска да привлече вниманието на обществеността към този изключително сериозен проблем и за тази цел общува активно с всички медии. Последната изява на активните самоковци беше в новините на Ти Ви 7, а сега предстои участие и на специална екологична конференция в София.

„Ние не се отказваме! Няма да събираме на чудната си земя боклуците на съседите! Няма да го позволим!“ пише в свой пост в социална мрежа Румяна Костадинова. В репортажа по Ти Ви 7 пък Бойко Дамянов – друг член на Инициативния комитет заяви: „В Самоков един въздух ни остана. Не си го даваме!“.

От какво се тревожат толкова хората от ИК при положение, че проектът за депото е разработен от професионалисти, както твърди кметът? „Тревожим се, защото точно тези професионалисти са ненадеждни, според мен, дори некомпетентни!“, казва Румяна Костадинова и продължава: „Професионализмът им се видя по пропуските в документацията, която са изготвили. Как е възможно в доклада за въздействие на проекта върху околната среда да бъде пропусната река Искър? Това случайно ли е? Най-голямата река наоколо, която освен това е и основният водоизточник на София!“.

Хората от Инициативния комитет се тревожат и защото депото ще се строи много близо до града – на метри от последните къщи. Сегашното старо сметище се намира малко по-далеч, но когато се запали, димът покрива както долната част на Самоков, така и Драгушиново.

Предвидено е новото сметище да се построи на хълма, на високо място, което допълнително ще улесни разнасянето на лоша миризма над града и над цялата долина.

„Освен всичко друго, Самоков е и сеизмична зона“, припомня Бойко Дамянов. „Земетресенията тук са почти ежедневие. Вие вярвате ли, че съмнителната технология – глина и найлон като подложка на боклука, ще издържи? Ние се съмняваме! Защото сметища на същия принцип, построени вече на други места в България, пропадат, протичат и се рушат.“

„Това депо ще бъде опустошително за природата тук“, допълва Галина Карагеоргиева. „Какво ще стане със щъркелите, с местата, на които те събират храната си?“ – пита тя.

„В това сметище определено има нечисти финансови интереси“ – казва Бойчо Стамболийски. „Властта е толкова настоятелна да го строи, защото вече са си разпределили кой ще вземе парите от строежа и кой после ще експлоатира тъй нареченото депо“. Доктор Панев допълва, че тъй като се предвижда депото да бъде публично-частно партньорство, „което значи частно предприятие“, ние като граждани няма да имаме право да се интересуваме защо таксите са високи, как се обработват и складират отпадъците и т.н.

Следващата стъпка, която ще предприеме Инициативният комитет, е отново в съда. „Ще използваме всички възможности, които ни дава законът и ще атакуваме докрай тази опасна недомислица“, категоричен е Георги Хаджийски. „Ще предизвикаме и местен референдум, за да може поне тогава кметът да разбере, че никой в града не иска да ставаме столица на боклука“, допълва той.

По повод желанието на Самоков да стане една от 20-те туристически общини, Румяна Костадинова коментира: „По-важно е Самоков да се пребори да не стане една от боклукчийските общини, защото ако стане, на туристите ще показваме боклук. Няма да има нужда дори да им го показваме – ще го виждат в цялата му прелест веднага щом се качат с лифта малко над Боровец“.

Инициативният комитет против изграждането на 330 дка сметище до Самоков държи да е ясно, че разбира нуждата от модерно управление на отпадъците. „Ние не сме против изграждането на депо“, уточняват те, „против сме то да бъде на метри от града ни“.

„Освен това трябва да бъде ясно на всички, че общината има огромен проблем с управлението на отпадъците. Вместо да се чуди как да привлече европейски пари, които да разпредели сред местните олигарси, по-добре да започне веднага информационна кампания сред населението, за да просвети хората колко е важно да събират боклука си разделно и как да го правят. Ако мисленето на управляващите Самоков не се промени, градът ни ще стане средище на отпадъците на целия регион, а защо не и на София. Не мога да разбера как е възможно хората в Общината да не виждат тези прости неща!“, възмущава  се Румяна Костадинова.

Инициативният комитет призовава всички самоковци да бъдат будни и внимателни по въпроса за сметището, защото то ще определи бъдещето на града. „От нас зависи дали ще бъдем център на туризма или столица на боклука“, категорични са те.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close