Обща категорияОбществоРегионални

Инициатива за почистване на Мусала стартира на 7 юли

Анна Манова

Инициатива по почистване на най-високата точка на Балканите – връх Мусала, ще стартира на 7 юли /събота/. Основните организатори са Сдружение „Към върха”, зад което стоят планинските спасители Виктория и Захари Недялкови, заедно с тях е Стоян Стоянов, Big Ice Expedition и Национален парк „Рила”. Около година те заедно мечтаят и обсъждат този проект, който ще се осъществи в първата събота и неделя на юли месец.

„Планината е храм, в който пречистваме душите си и пълним сърцата си с радост! За това всички ние искаме да я оставим на децата си една идея по-чиста”, са написали инициаторите на благородното дело в събитието си в социалната мрежа. И едва ли може да се каже по-точно и конкретно. Оказва се, че под връх Мусала, в района на Леденото езеро, се намират между 2 и 3 тона строителни отпадъци. Целта на любителите на планината е да я спасят от това ненужно бреме, от този грозен човешки отпечатък. Ето защо те призовават всички, които имат отношение към планината и обичат да прекарват свободното си време в полите й да отделят два почивни дни за почистването на връх Мусала. Това е морална отговорност към природата и отношение към нейното опазване.

Това, което планират организаторите включва пристигане със собствен превоз на 6.07.18 г. /петък/вечерта или на 7.07.18 г. /събота/ около обяд на заслон Ледено езеро, където ще бъде проведен инструктаж и разпределение на задачите. Всеки отговаря за транспорта и нощувката си самостоятелно. Пристигайки на място основните задачи на всички доброволци са две. Първата е строителните отпадъци от заслона да бъдат пренесени до връх Мусала и оттам да бъдат извозени до язовир Бели Искър с транспортния лифт. След това от Национален парк „Рила” ще се погрижат за това боклукът  да стигне до съответното сметище. Самите отпадъци ще бъдат подготвени за пренасяне предварително. Втората задача е да бъдат почистени по-дребните отпадъци от целия район около заслона.

За по-голямо улеснение организаторите са направили форма за регистрация, в която е необходимо да попълните електронно имената си, да оставите телефон, електронна поща и ако желаете кратко съобщение. Формата можете да откриете като линк във фейсбук страницата на събитието.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close