Злободневно

Инициативата „Към върха” – поглед от високо на „невъзможното”

Анна Манова

Има хора, чиято житейска мисия е да помагат. Живеят отдалечено от суетата на днешния ден и концентрират цялата си налична енергия в по-смислени и важни неща. И ако нещо е видимо трудно за останалите, те правят така, че да става възможно и лесно. А ако изглежда на пръв поглед невъзможно им отнема малко повече време, но отново се реализира под една или друга форма.  Пример за това е инициативата „Към върха”, която помага на хора с двигателни затруднения да преодолеят мисловната и физическа бариера и да изкачат нови и нови върхове. А това става възможно благодарение на самоковското семейство Виктория и Захари Недялкови и техния приятел Николай Герев. И тримата са любители на планината и нейната необятна красота и величие. Докоснали се до това природно съвършенство те искат да подарят същото усещане на хора, които по една или друга причина са загубили надежда, че ще успеят да се доближат до някой връх, макар да имат в себе си някъде дълбоко скрит този порив или желание.

Историята на инициативата е доста интересна, като за семейство Недялкови тя има дълга предистория, свързана с личен опит. Тяхната дъщеря Криси страда от „спина бифида”, тежко изкривяване на гръбначния стълб. За семейството това е само диагноза, която ги амбицира да помагат на детето си да бъде част от всяко ново изкачване на някой връх заедно. И така вече 12 години Криси е част от почти всяко изкачване на планина заедно с родителите си. Което само по себе си е реалното доказателство, че когато има желание, всичко се случва по възможно най-добрия начин. Оказва се, че има и други хора, които мисля в тази насока. Това е рехабилитаторът Николай Герев, който от своя страна решава да помогне на близък приятел, претърпял инцидент, като сбъдне мечтата му да се изкачи на връх Мусала. Това се случва през март 2016, а качването се казва „Мисия Мусала”. В него се включва и Захари Недялков. Така Николай Герев и Захари Недялков се срещат и разбират, че всъщност мислят и работят в една посока.

„Инициативата „Към върха” се появи като идея през март 2016 година, когато Захари се включи в „Мисия Мусала”. За нея разбрахме късно. Беше организирана тук и свързана с изкачване на младеж с двигателни затруднения на връх Мусала. Веднага след това успешно и страхотно изживяване, усетихме, че с Николай Герев работим в една посока и искаме да правим общи неща. Тогава дойде идеята да обединим усилията си. Ние вече повече от 12 години изкачваме нашето дете по върхове, планини и хижи”, разказва Виктория Недялкова.

И така съвсем естествено „Мисия Мусала” се превръща в „Към върха”. Име, което е обединяващо и което може да се гледа от различни страни. И инициатива, която е на доброволчески начала и подарява надежда и сбъдва мечти, на хора, които по един или друг начин са „ограбени” в тази насока. Тук не е без значение и опитът, който имат планинските спасители Виктория и Захари, както и този на медицинския специалист Николай Герев.

„Ние до голяма степен сме водени от собствения си личен опит, което не е никак маловажно. Нашето дете Криси е със „спина бифида”. Имаме общност, в която доста пъти сме говорили за това как не е проблем дете с двигателни увреждания да достигне до едно или друго място. И колко стимулиращо за самото дете е да излезе сред природата и планината. Има здрави хора, които не са стъпили на места, където Криси е била. Така постепенно във времето се роди идеята за някаква отделна инициатива, която да се занимава точно с това – да се изкачват хора с двигателни затруднения на планина. От своя страна Николай Герев, който вече е наш близък приятел е специалист – рехабилитатор и има солиден опит. И това ни събра. Тази година осъществихме съвместно още едно изкачване на Мусала на едно младо момче. Хубавото е, че хората разбраха за нас и сами започнаха да ни търсят”, споделят сем. Недялкови.

Освен изкачванията до Мусала имат още няколко на върховете Ботев, Черни връх, Руен. А един от последните до този момент маршрути е Ком – Емине, който е адаптиран. Преходът се проведе в началото на юли месец тази година. „Идеята не е някакво спортно постижение, а да се покажат основните моменти от този маршрут. Тръгнахме от връх Ком, като по време на пътя включихме и разглеждане на забележителности. Планината си е планина. Трябва да се реагира на място и спрямо условията. И не на последно място да бъде максимално безопасно. Нищо в планината не е на всяка цена. Сега ако не се успее идва следващ ден. Стои си някъде там върхът и чака”, поясни Захари Недялков.

Изкачванията от подобен тип, независимо дали са летни или зимни, са съпроводени с голяма предварителна планировка и старателна подготовка по дни и часове. Следят се метеорологичните промени, за да може да се реагира адекватно и да се вземат най-точните решения. Обикновено в изкачванията се включват множество доброволци, както и специалисти с необходимата техника от Планинска спасителна служба. Защото планината е непредвидима.

„Не може с точност да се опише самото чувство, когато помагаш по този начин. Тръгването винаги е съпроводено с една плахост. В дадения момент не можеш да определиш какво чувстваш, емоциите те връхлитат след това. Хубавото е, че след повечето такива приключения се зараждат нови приятелства и хора, с които поддържаме контакт. Хубаво е, че освен че има хора, които искат да ги заведем някъде има и страшно много, които искат да се включат и да помагат. Без тях няма как да се случат нещата. Всичко е на доброволни начала. Доброто съществува”, казва развълнувано Виктория Недялкова.

За това, че доброто е заразно разбират и на 14 януари, когато в Боровец се отбелязва Ден на снега. Тогава те набират доброволци за деца с увреждания да им помогнат да поиграят в снега. Отзовават се около 30 души.

За своята всеотдайност и добра инициатива те получават подкрепата от близки, приятели, както и от напълно непознати хора. Получават и награди. Едната от последните беше връчена на Виктория Недялкова – Respect 2017, която се присъжда за добри практики по отношение на благотворителност и взаимопомощ. Като Недялкова обобщи, че наградата всъщност е на тримата участници в „Към върха”. От своя страна през 2016 година Захари Недялков получи съвсем заслужено титлата „Баща на годината”. Но по-важното за тях са бъдещите инициативи, които предстоят. Една, от които планират да е с адрес Самоков в края на август.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close