Общество

Инициативата „Бъди човек” има свой дом и в Самоков “Стопанинът” е Радослав Христов

radiАнна Манова

Някой някога беше казал, че хората са много, но малко сред тях са човеците. Човеци са всички онези, които имат сърце, което не е безразлично към мъката на ближния. Човеци са тези, които надскачат личностното в името на благото и притежават широк мироглед, над който не тегнат тежки „завеси”. Човеци са и онези, които винаги имат протегната ръка за помощ. Понякога за нея се захващат други такива ръце и се образува цяла верига и ако тя в своето единство е способна да усмихне поне един човек, то тогава си е свършила работата повече от добре. Защото има хора, които нямат възможност, но има възможности, които зависят от хората.

Не е трудно да бъдеш човек, а като доказателство за казаното по-горе спокойно може да се прикрепи едно име, това на младия самоковец Радослав Христов. „Самоков – Бъди човек” е каузата, която той припознава като своя. И за втора година е свързан с нея. Тя е част от националната инициатива „Бъди човек”, а нейн идеолог е организация „Сила”, която беше създадена покрай протестите с горивата. Идеята на кампанията е да бъде в помощ на самотно живеещи хора, които са социално слаби, с ниски пенсии и трудно се справят сами. На тези хора не им е необходимо много, само малко внимание, грижа и храна.

Миналата година Радослав Христов решава да присъедини Самоков към тази благородна инициатива. Към него се включват с финансова помощ и приятели и така успяват да зарадват няколко души. Като пазаруват хранителни продукти не от големите вериги, а от малки квартални магазинчета, за да помогнат й в тяхното оцеляване. „Направих го миналата година с 4 – 5 приятелчета, събрахме пари и купихме хранителни продукти и плодове. Разбрахме от наши общи познати кои хора живеят на прага на бедността. Почти всеки от нас познава такива хора, от съседния блок, квартал или улица. Първият човек, на който помогнахме живеше сам, не получава пенсия, а съседите го хранят с 1- 2 филийки хляб. Същата инициатива направихме не само за Коледа, но и за Великден. Помогнахме и на сем. Шукадарови, за които разбрахме от вашия вестник. Адмирирам и това, което правят Бубо Стамболийски и Мелани Пиргова. Миналата година се включих в тяхната „Коледна приказка” с един чувал нови детски играчки”, споделя пред „Самоков 365” Радослав.

Тази Коледа Ради иска да зарадва още хора в нужда. Вече е видял как става организацията на дейността, че има интерес, а също така е разбрал, че част от хората не вярват в доброто, което “чука” на тяхната врата. Причината е несигурният начин на живот и множеството измамници. Затова тази година Ради иска да популяризира кампанията и в нея да въвлече още добротворци, които да имат желание да отделят не голяма сума в помощ.

„Иска ми се тази година инициативата „Самоков – Бъди човек” да бъде по-мащабна и да разберат за нея повече хора. До сега имам уверението на 15 – 16 души, че ще ми помогнат. Като до Коледа има около месец и се надявам да се включат още. Иска ми се да се съберем няколко дни преди Коледа и на 21.12.15 г. /понеделник/ да сме купили хранителните продукти, направени под формата на пакети и да ги раздадем на хора, живеещи под прага на бедността. Преди всичко трябва да бъдем човеци, много от нас могат да отделят по 5-10-20 – 50 лв., с които да зарадват хора в нужда”, заключава Ради Христов.

Малко ни трябва да бъдем човеци, а доброто ще го има само тогава, когато някой се грижи то да не умира в душите на хората на пук на множеството трудностите и житейските спънки.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close