ОбществоРегионалниСамоков

Инициативата „Алеко днес“ гостува в Националния пресклуб на БТА в Самоков

Поводът е 160- годишнината от рождението на автора

 „Самоков 365“

В Националния пресклуб на БТА в Самоков се проведе среща разговор, посветена на големия български писател Алеко Константинов. Поводът е инициативата „Алеко днес“, посветена на 160-годишнината от рождението на автора. Кампанията включва поредица от срещи в Националните клубове на Агенцията в цялата страна. Днес такава среща се проведе в Самоков, а в нея взеха участие интелектуалци и общественици от града.

Пред участниците в дискусията модераторът доц. Йордан Ефтимов – литературен изследовател, критик и преподавател по Теория на литературата в Нов български университет, разясни идеята на инициативата на БТА.  Той почерта, че подобни срещи вече са се провели успешно в Търговище, Шумен, Русе.

„След като преминат всички срещи в страната, БТА ще издаде специална книжка на списание ЛИК, в което ще са поместени текстове на съвременни българи, свързани с прочита, влиянието и въздействието, което Алеко Константинов ни е оставил“, посочи доц. Йордан Ефтимов. „Той ни е оказал доста сериозна следа, не само защото е включен в училищната програма, посочи още Ефтимов.  „Алеко Константинов е един от най-безкомпромисните автори, казващи истината, като той е и казвал много критични неща за свои български съвременници“, посочи още Йордан Ефтимов. По думите му Щастливеца е българският интелектуалец – образец.

В срещата разговор взеха участие директорът на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов, журналистът и преподавател по български език и литература Мария Галчева, телевизионният водещ, журналист и ПР Кристина Ангелова, преподавателят по БЕЛ и журналист Анна Манова.

Дискусията започна с Кристина Ангелова, която приветства инициативата, която успява да излезе извън голямия столичен град и да достигне до по-малките населени места и се среща с хора, които обичайно не са във фокуса на медийното внимание.

„Мисля, че обществото ни има нужда от Алеко Константинов, който да не спира да излага сатирично противоречията в обществото и да обръща внимание на социалните проблеми, но нямаме нужда от неговите герои. Те задават темата за корупцията и съмнителните морални стандарти. И в днешно време тези герои, най-вече емблематичният Бай Ганьо, могат да се асоциират с не малко политически и обществени фигури. Алеко Константинов и неговите герои ни предлагат примери на морални дилеми, социални проблеми и двуличие в обществото, които все още са от значение в съвременния контекст и ни предизвикват към размисъл и действие, каза още по време на пресконференцията Кристина Ангелова. Тя подчерта, че никога не е харесвала образа на Бай Ганьо в светлината на „хитреца“, с амбиции за власт, влияние, популизъм и манипулации.

Преподавателят по български език и литература и дългогодишен журналист във вестник „Самоков 365“ Мария Галчева изложи своята гледна точка от страна на учителската професия.

„Когато в училище преподавам за Алеко Константинов и неговите творби, аз започвам винаги от живота на Щастливеца, за да мога да покажа на учениците противовеса в неговия герой Бай Ганьо, но от друга страна Герхард Геземан казва, че Бай Ганьо е образ, който по някакъв начин е успял да съхрани българите от османското владичество, макар и по този начин“, посочи Галчева. Тя сподели, че учейки за образа на Бай Ганьо учениците се забавляват на неговите преживелици и винаги откриват по един съвременен протототип на известния герой днес.

„Алеко като човек е крайно позитивен, дързък и честен. Той не се страхува да каже нещата такива каквито са, за това е гонен и преследван. Той е бил свидетел на такива неща, на които сме свидетели и ние днес“, каза още Мария Галчева.

В срещата дискусия се включи и главният редактор на вестник „Самоков 365“ и учител по БЕЛ Анна Манова. Манова подчерта, че инициативата  е много ценна, тя дава възможност да си припомним за големия писател, който има множество разностранни интереси. По думите й от литературна гледна точка Алековият герой Бай Ганьо й е симпатичен с всичките си положителни и негативни черти. Симпатичен е бил и на самия автор.

„Бай Ганьо пътува във времето много успешно, затова и учениците го припознават – на улицата или пък по възрастните на политическата сцена. Факт е, Бай Ганьо е жив“, добави Анна Манова.

„Моят фокус на днешната среща искам да бъде  върху пътеписа „До Чикаго и назад“ и за пътуващия човек“, каза Манова. Тя посочи, че по онова време да пътуваш до голямата Америка е различно, докато днес животът е много по-достъпен, защото живеем в други времена с множество възможности за излизане в чужбина. „Дали ще успеем днес, ние наследниците на Алеко, пътуващите хора, да погледнем с неговите очи Чикаго или Нигарския водопад– не, това няма как да се случи. Той ги описва по един много интересен начин. Това е очарованието на Алеко Константинов“, посочи още Анна Манова. Тя каза, че всичко, което пише Алеко е изключително правдиво и затова пътува във времето, в учебниците и затова се учи нееднократно в курса на обучение.

„Темата е безкрайно интересна, защото личността на Алеко Константинов е толкова необятна – и с творчеството му, и с житейския му път. Тази личност ни кара да се замислим, защото е толкова жив и до днес“, каза по време на пресконференцията директорът на градския Исторически музей – Самоков, Веселин Хаджиангелов. „Не трябва да изключваме българския чорбаджия като двигател на българската култура, самостоятелност, да не забравяме и тези хора, които с лични средства са изпращали децата да учат в чужбина, с ясната идея, че те ще се върнат в България, за да създават българска интелигенция“, посочи директорът на Историческия музей в Самоков Веселин Хаджиангелов. Той допълни, че Бай Ганьо представя българина като хитрец и спекулант. „Няма друга европейска държава, която да няма същите герои. Ние не трябва толкова да се срамуваме, по-скоро да го разбираме този процес и да направим така, че новите поколения да не подражават на този прототип“, каза още Хаджиангелов.

Той посочи, че трябва сериозно да стъпим по-здраво на своята национална идентичност. Мисля че в българския народ тази костеливост и упоритост ни е съхранила като народ и с хубавите, и с лошите черти. Няма нужда да се срамуваме, а ако се срамуваме, нека се променим към по-добро, но пък само не да се упрекваме и така не бива, каза още директорът на самоковския музей.

Срещата в Самоков е поредна от инициативата „Алеко днес”, с която БТА отбелязва 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов. Инициативата продължава със срещи в националните пресклубове на БТА в цялата страна.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close