ОбществоРегионални

Инж. Петър Георгиев: „Това е последното участие на „Самоковци за Самоков” в избори”

Анелия Балабанова

Разочарование тегне в редиците на „Самоковци за Самоков” след обявяването на резултатите от местния вот. „Това е последното ни участие в избори и обществения живот” – обяви категоричната си позиция председателят инж. Петър Георгиев. В интервюто за „Самоков 365”, което ви предлагаме намекна, че той самият може и да не е част от бъдещия Общински съвет. Ще има ли разместване на пластовете и под каква форма предстои да разберем.  Припомняме, че още в самото начало на кампанията сдружението направи допитване дали да се явява на изборите. Направеното импровизирано проучване получи одобрението на самоковци и така се стигна до бъдещото участие в изборите. МК „Български социалдемократи” /Алтернатива за българско възраждане, български социалдемократи/ успя да получи 1808 гласа и гарантирани три съветнически места в лицето на инж. Петър Георгиев, д-р Димитър Панев и Георги Шуманов. Дали съставът ще остане в тази конфигурация не е ясно. Сигурно е обаче, че трима съветници са крайно недостатъчни като бройка, за да формират цялостно мнение в Общинския съвет по каквито да е теми и въпроси. Това породи огорчение сред представителите на сдружението с оглед  на масираното купуване и продаване на гласове.

Г-н Георгиев, изборите приключиха. Каква е равносметката за „Самоковци за Самоков”?

Отрицателна. Изборите не приключиха добре за „Самоковци за Самоков”. Самоковци, ако има такива все още, предпочетоха за гласуват за други по-видни личности. Именно те ще определят съдбата на Самоков в следващите четири години. Не се знае, градът ни може и да процъфти. На всеки агитационен материал пише купуването и продаването на гласове е престъпление. Ако изхождаме от това, според мен тази година ще има много престъпници в самоковския парламент. Да не давам примери какви хора по колко преференциални гласове имат. Питам се колко са известни същите тези лица, какво са направили и допринесли за Самоков, какви идеи имат за бъдещето.

Още преди началото на кампанията се допитахте до самоковци дали да участвате в изборите. Сега съжалявате ли, че предприехте тази стъпка?

Съжалявам, че въобще направих това сдружение, защото се оказа, че няма самоковци в този град. Мисля, че това е последното ни участие в местните избори и обществения живот на града.

Разбирам, че сте се надявали на по-голяма подкрепа, за да имате по-голямо влияние в Общинския съвет и да се чува вашето мнение. Така ли е?

Разбира се. Точно това беше идеята на нашето участие. Смея да твърдя, че предложената от нас листа е на утвърдени хора с образование, позиции, интелект. Имахме представители за всяка една сфера от обществения живот с присъствие и идеи за развитието на този град. Самоковци предпочетоха други, по-изтъкнати личности. В крайна сметка гласът на хората е най-важното нещо.  Те са избрали този нов Общински съвет и трябва да се радват на плодовете му.

Чувствате ли се огорчени, че достойни хора от листата на „Самоковци за Самоков” останаха извън Общинския съвет за сметка на други.

Не само аз съм огорчен, а и много други хора. Тези 1800 човека, които гласуваха за нас – също. Още по-огорчени ще има в следващите четири години. Много ще са огорчените. Включително и тези, които до ден-днешен са ползвали облагите от „Самел 90” за себе си.

Какво очаквате от работата на този Общински съвет и начина, по който ще бъде структуриран?

Нищо не очаквам. Моите очаквания приключиха с изборите. Смятам, че в Общинския съвет ще се работи както досега. Като гледам състава не се очертават някакви определени сблъсъци на мнения, на идеи. Според мен ще си продължава в руслото, както досега. Не се знае, може и по-добре да работи Общината.

Какви са Ви прогнозите относно председателското място и разпределението на силите вътре?

Формациите, които имат болшинство те да си преценяват. Моето виждане е председателят на Общинския съвет да бъде общинският съветник с най-много преференциални гласове. Това означава, че самоковци са избрали този човек. Нямам представа кой е, но това да бъде подреждането.

Заявихте категорично, че това е последното участие на „Самоковци за Самоков” в Общинския съвет. Не трябва ли обаче бизнесът и една голяма фирма като „Самел 90” АД да имат свое представителство?

Така си го представях и аз, но след резултатите от изборите това не е така. Завод „Самел 90” АД е бил име и ще бъде. Други хора трябва да кажат какви са перспективите в тази община, инвестиционните намерения, кой какво ще прави. Като гледам как вървят нещата обаче, нищо добро не очаква този град.

Бъдещето на този град не са ли хората и ако е такова нивото, какво следва? Въобще изглежда ли днес загубена каузата Самоков? 

Не ми се мисли. Не мога да предскажа бъдещето на този град, но като гледам състава на Общинския съвет нищо добро не ни очаква. Самоков го е имало, има го и ще го има, независимо от простотията, в която е затънал. За 30, 50 или 100 лева да си продадеш личността… Това означава, че това е твоята цена за следващите четири години. До какво ниво са паднали интелекта и мисленето на хората. Ужасно е един човек да струва 3 стотинки на ден, но е точно така. Всеки, който е получил тези пари струва толкова.

Все пак сте в Общинския съвет. Какви ще бъдат Вашите приоритети и тези на „Самоковци за Самоков”?

Не мога да имам приоритети, след като сме трима човека. Може аз самият да не участвам в бъдещия Общински съвет, под достойнството ми е.

Очаквахте ли такова масирано купуване на гласове?

Има органи, които трябваше да се намесят дали има такова нещо. Техните служители затова получават пари. Не ми е работата да разузнавам и хващам престъпници. Целият град говори за купуването на гласове. И не само се говори, а то се вижда от резултатите. Пак казвам, има органи, които трябваше да следят за реда.

Изненада ли е за Вас присъствието на Спас Кордев в Общинския съвет, след като знаем как се развиха нещата на миналите избори?

Това е също един от примерите и хората, които обикалят различни партии с единствената цел да влязат в Общинския съвет. Не виждам какво е тяхното предимство пред всички останали.

Какво послание бихте отправили към самоковци?

Да са живи и здрави и да гласуват по същия начин

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close