ОбществоРегионални

Инж. Петър Георгиев с награда от областния управител Илиан Тодоров за инвестиции и икономика

Самоков 365

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров връчи за първи път годишни награди „Заслужил гражданин на Софийска област“. С връчването им се слага началото на традиция ежегодно да бъдат отличавани заслужилите граждани на областта в здравеопазването, културата, опазването на духовните ценности, инвестициите, спорта.

Общините от Софийска област номинираха своите граждани в следните категории: „Здравеопазване и социални дейности“, „Култура и образование“, „Спорт и младежки дейности“, „Развитие на духовността и моралните ценности” и „Инвестиции и икономика”.Награда „Заслужил гражданин на софийска област“ в категория „Здравеопазване и социални дейности“ получи Кристиян Григоров от гр.Своге – служител в столична дирекция на ПБЗН. Григоров първи, оказва помощ на пострадалите в тежката автобусна катастрофа на 25-ти август в град Своге, при която загинаха 16 души.

В категория „Култура и образование“ е отличена Бинка Георгиева от гр. Елин Пелин. Георгиева е музикален педагог при НЧ “Елин Пелин 1896” –  Елин Пелин. Завършва  Българската държавна консерватория със специален инструмент пиано. Корепетитор е на Първия български хор “Янко Мустаков”. През 1981 година създава детска вокална група “КАМБАНКИ”, с която има записани над 20 песни в БНР и много задгранични концерти.

Заслужил гражданин в категория „Инвестиции и икономика“ е инж. Петър Георгиев – собственик на „Самел -90“ АД, занимаваща се с производство на артилерийски смутители, командни превозни средства, портативни радиоприемници, полеви телефонни апарати, наземни радари, механични части, инструменти и др. През 2018 година е открита нова технологична линия за  производство и оборудване на бронирани бойни машини и автомобили и частите за тях, инвестицията до момента е над 5 млн.лв.

В категория „Спорт и младежки дейности“ е отличена треньорката по спортна акробатика от гр. Ботевград Добринка Николова. Нейните възпитаници са носители на десетки медали от републикански и международни първенства. През 2018 г. Добринка Николова извежда тройката Дария Иванова, Стейси Василева и Габриела Боевска на финала на Световното първенство по спортна акробатика в Антверпен, Белгия.

В категория „Развитие на духовността и моралните ценности“ е отличена д-р Екатерина Ослекова – от гр. Копривщица. Д-р Ослекова посвещава целия си живот в полза на хората, като лекар спасява стотици човешки животи. Автор е на стихосбирки, член е на църковното настоятелство, организира благотворителни кампании.

„Заслужил гражданин на Софийска област“ Тодоров връчи посмъртно на поета от гр. Ботевград Стамен Панчев. Стамен Панчев е роден на 1 декември 1879г в Орхание /днес Ботевград/. Загива на фронта на 23 март 1913 г по време на Балканската война, притиснал снимката на 3-годишния си син Павел. Някои от най-известните му творби са „Сине мой“, „Зимна вечер“, „Войнишки сън“, „Бойното поле“. При връчването на наградата областният управител беше категоричен, че поетът Стамен Панчев трябва да се изучава в училище. Всички наградени получиха специален почетен плакет от името на областния управител, а вокална група „Камбанки“ поздрави гостите с изпълнение на коледни песни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close