Политика

Инж. Петър Георгиев: „Опитахме се да бъдем коректив и да гласуваме по съвест”

GeorgievАнелия Балабанова

С доста очаквания беше натоварен изборът и присъствието на „Самоковци за Самоков” в местния парламент. Получените гласове отредиха формацията, появила се на бял свят като отражение на народния глас и гражданското мислене, да изпрати петима свои представители в Общинския съвет. Доколко те успяха да оправдаят доверието в аванс? Всеки трябва да потърси отговор сам за себе си на този въпрос. Един от своеобразните прецеденти в родната политическа действителност бяха публичните отчети пред обществеността, които се правеха в началото. Постепенно интересът към събиранията спадна и те бяха преустановени. Друго „революционно” искане на „Самоковци за Самоков” касаеше възнагражденията на съветниците и по-конкретно искането те да бъдат дарявани за благотворителни каузи. Тази идея в по-голямата си част не сработи с мотива, че това би трябвало да бъде индивидуален избор и решение, но стана повод за коментари и това стига. Каква е равносметката за свършеното към днешна дата – инж. Петър Георгиев дава отговор от първо лице.  

Г-н Георгиев, какво свършихте като съветници през изтичащия вече мандат и за какво не остана време?

Не знам какво свършихме. Още в началото на мандата, ние от „Самоковци за Самоков”, се опитахме да поставим доста наболели въпроси за града, но в процеса на работа като чели не се получи това, което искахме. Опитахме се да бъдем някакъв коректив и да гласуваме по съвест. За съжаление много рядко получавахме подкрепа от останалите политически сили. Имам чувството, че хората много малко ги боли за Самоков. Повечето са отишли в Общинския съвет да решават свои лични въпроси и интереси. Ние си бяхме поставили за задача парите, които получаваме като възнаграждение от Общинския съвет да се инвестират за нещо и това го направихме. Общо взето сме се опитвали да правим общополезни неща с участието си в този Общински съвет. Според мен не се получи това, което се надявахме и то главно, че бяхме пет човека. Ако бяхме 12-13 мисля, че по друг начин щяха да стоят нещата. Ако бяхме издигнали кандидатура за кмет – също. С тези пет човека се опитахме да работим на прилично ниво и в интерес на Самоков. Всички действия са били в интерес на Общината.

Имахте ли отправени питания към кмета и общинската администрация и по каква тема?

Всичките питания, направени от нас са били публични, отправени по време на общинските сесии и сме представяли като писма отделните въпроси. Един от първите въпроси касаеше ситуацията около Супер Боровец, дружествата Надар, Борико, които ощетиха Общината с милиони левове. Всички тези неща сме ги предоставяли в писмен вид на общинска администрация.

Промени ли се градът за тези четири години и как оценявате личния си принос?

Моя личен принос за този град не е от 4 години, а от 40. Факт е, че в последно време градът придоби по-добър външен вид, но само това. Много неща могат да се направят още и основното е да се мисли за засилване на икономиката. Това, което може да се направи по отношение на бизнеса е подготовка на терени за бизнес и строителство. Възмущавам се, че вече две години не се прави паметник на Попангелов при положение, че този на Фотинов беше направен за няколко месеца. Недопустимо се подиграваме се с името на човек, допринесъл за името на града. Американците издигат измислени герои на пиедестал, а ние имаме и ги затриваме. Да не забравяме, че ако го нямаше Петър Попангелов, нямаше да го има и Боровец.

Реагирахте много бурно по отношение на интегрирания план, какви бяха съображенията Ви?

Поздравих тези хора, този млад екип, които са се заели с тази нелека задача. Незнам колко време са работили – месец, два или три – нямам идея, но за този кратък период те се успели да хванат абсолютно всички проблеми на нашия град, на нашата община. В същото време ние, общинските съветници, не сме провели нито една сесия с конкретна тематика по един от тези наболели въпроси. Вкарваме се в едни клишета, правим едни сесии, на които основната ни задача е да даваме под наем парцели и някои хора да печелят пари по този начин.

Кои от решенията на Общинския съвет оценявате като най-важни и най-съществени?

Не мога да се сетя за такива глобални решения, които сме взели и са допринесли с нещо ново и съществено за Общината. Има много неща, които трябва да се правят и те да са целенасочени. Например през изминалия мандат беше построена Спортната зала – емблематична не само за Самоков и за България. Направи се нещо внушително. Отделен въпрос е как се  построи и колко пари се откраднаха, но нещо значимо беше направено. И работни места се създадоха и хотел се отвори и едно, друго, трето. Носят някакъв имидж и някакви приходи на общината. За тези четири години не мога да се сетя, че сме направили нещо мащабно – било да сме решили проблемите на Боровец, било на Общината.

Каква е препоръката Ви към следващото общинско ръководство. Към какво трябва да насочи усилията си?

Много препоръки съм давал, но за съжаление хората на властови позиции обикновено мислят, че всичко знаят, всичко могат и не се нуждаят от моите съвети. Какво мога да кажа на следващото ръководство – да се вслушва в гласа на хората, които правят нещо за общината, а не да хвърлят прах в очите. Препоръчвам първо да се отсеят хората, които правят нещо за града и след като това стане ясно, общинското ръководство да осъществи контакт с тях и поне един път в месеца да има неформални сбирки. Да се постави един въпрос и да седнат повече хора с варианти и предложения за неговото разрешаване. Аз съм обиколил половината свят и по-хубав район от нашия не съм видял. Град на 50 км. от София с такива дадености. Малко трябва, за да стане една градина. Не оценяваме това, което ни е дал Господ.

Това е идея за своеобразен Обществен борд, за какъвто и ние призоваваме от страниците на вестника… Ще сработи ли?

Обществен борд  може и официално да не се прави. Поне един път месечно обаче трябва да се прави такава сбирка. На нея със сигурност ще се задават неприятни въпроси, въпроси за развитието на града. Отговорният човек в едно населено място, в един град е кметът и той е шапката на всичко. На това събиране трябва да присъстват хора, доказали, че правят нещо и са свързани с града. Пак казвам – кметът е този, който ще прецени. Не е задължително да са от Самоков. Например Йорданка Фандъкова, министърът на енергетиката, която също е от Самоков, колко пъти отидохме да ги поканим. А те със сигурност биха могли да съдействат в едно или друго отношение.

 

Има някакво разочарование в думите Ви. От това, че „Самоковци за Самоков” не можаха да наложат идеите си, позициите си, мнението си ли е продиктувано?

„Самоковци за Самоков” се роди от възмущението, от болката, от това, което се случва в нашия град. Единствената му цел беше да е някакъв коректив в този Общински съвет, но поради малкия брой съветници – 5 човека това не се получи. През тези четири години е имало фрапиращи гласувания – хора с претенции, с образование казват на черното бяло или обратно – на бялото-черно.

Каква предизборна кампания очаквате и ще има ли нови играчи на политическата сцена?

Винаги се появяват кандидатури. Що се отнася до „Самоковци за Самоков” – ако го има и аз ще бъда в листата. Предстои да изпратим официални писма до тези около 100-150 човека, които в началото ни подкрепиха. Ще ги поканим на среща и ако хората искат да има „Самоковци за Самоков” – ще ги има. Ако не – не. Ние самите не сме доволни от свършеното.

Европейските програми са единственото спасение за България в следващите години. Ако не умеем да усвоим пари нямаме никакъв шанс. Основните усилия – икономиката, туризмът и всичко свързано с това би трябвало да бъде приоритет.

Първото нещо – да се погледне сегашното икономическо положение. Откъде хората си изкарват парите и да го запазим. Понякога и дребните неща /почистване, канализация/, инфраструктурата като цяло – ток, вода, газ, канал са от решаващо значение за инвеститорите. В Китай, на един немец му построиха завод заедно с машините. Единственото негово задължение е да осигури работа на 1500 китайци и да им плаща заплатите. Тук не само, че не го правят, не ги интересува.

Преди няколко седмици беше внесена подписка за депото. Ще има ли Самоков първия си местен референдум?

Това е глупост и допълнителни разходи. Особено сега, когато депото е изградено на 80%. Отдавна изтече времето да се правят промени. Това е европейски проект – кой ще възстанови тези средства, и то с лихвите? Минало му е времето. Да не забравяме, че и на няколко инстанции на съда са взети решения.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close