Самоков

Инвеститорът Авиноам Катриели: „Имаме амбицията да превърнем „Плана Хайтс” в първия изцяло зелен град в България”

 

Анелия Балабанова

В България, около района на Самоков и столицата ще има нов град – „Плана Хайтс”. Колкото и нереалистично да изглеждаше това инвестиционно намерение до скоро, то е на път да се осъществи. Всички одобрения от официалните власти са получени и процесът по изграждане на селището стартира. Още в самото начало проектът беше обявен за приоритетен /най-високо ниво в скалата на инвестиционните приоритетни проекти – над „Клас А”/ според решение на Българското правителство, решение на Министерски съвет – №325 от 03.05.2016 г. Същото е обнародвано в „Държавен вестник”. Представете си само –  къща с двор в чисто нов квартал в модерно селище с чисто нова инфраструктура на цената на апартамент в София. И тя да е разположена на половин час от София, Самоков и Боровец, 10 мин. до Белчин баня и Сапарева баня, 7 км. до язовир Искър, непосредствено до село Плана. Съвсем скоро това може да се окаже една сбъдната действителност.

През последните седмици се проведе серия от публични презентации, свързани с представянето на проекта. Те преминаха при доста голям интерес и с личното присъствие  на Авиноам Катриели – инициатор на проекта „Плана Хайтс”, който разговаряше с присъстващите и отговаряше на техните въпроси.  Проектирането и изграждането на селището ще се извърши на последователни етапи на обща площ от 1860 декара. Визията на проекта предполага изграждането на необходими сгради и площи, предоставящи обществено обслужване: детска градина, основно училище, търговски център, спортен център, игрища и спортни площадки, заведения за хранене и кафенета, аптека, медицински център, обособени места за отдих и оползотворяване на свободното време. Изграждането на поддържащата инфраструктура в  селището е предвидено да стане на етапи, квартал по квартал, което е замислено, за да ограничи неудобствата на жителите до приключване на цялостния строеж. „Плана Хайтс“ ще има цялостна поддържаща инфраструктура: канализация и пречиствателни станции, широки пътни платна, изградени кръгови движения, пешеходни алеи, места за отдих, паркоместа. Асфалтов път от Железница през село Плана ще води в близост до „Плана Хайтс”. Не се предвижда изграждането на производствени обекти. Намерението е селището да функционира целогодишно. Подобни места не никнат като гъби от днес за утре и не е нещо, което може да се види всеки ден. Затова е обясним и интересът около появата на новия град. Ето какво разказа инвеститорът Авиноам Катриели за читателите на „Самоков 365”.

Здравейте! Може ли да се представите пред нашите читатели?

Здравейте, казвам се Авиноам Катриели. Инвестирам в различни бизнеси по света от 30 години, а в България – от 20 години. 2007 година взех решение да се преместя в България и от тогава живея тук постоянно. По настоящем инвестирам тук предимно в проекти за недвижими имоти. Собственик съм на единствения проект в България за създаване на нов град – „Плана Хайтс“ или, както бе наречен в община Самоков – „Хълмовете на Плана“, това не е правено от Димитровград насам – т.е. вече 70 години. Освен това съм и президент на Двунационалната Търговска Камара България-Израел, както и на фондация „Аз Обичам БГ”

Да, всичко това може да бъде прочетено за вас в интернет, но разкажете ни нещо повече за вас самия…

Истината е, че не съм свикнал с публичното внимание и се опитвам да избягвам публичните прояви. Единствената причина да го правя е, защото се нагърбих с публична длъжност – търговска камара, а това се изисква на такива постове. Направих го доброволно, защото обичам България и смятам, че на българския народ трябва да се помага по всеки възможен начин. Аз също и уча много от българите, но моля ви, не ме карайте да разказвам повече за себе си.

А защо избрахте точно България?

България е най-красивата държава в Света! Казвам го след като съм живял за дълги периоди от време в Африка, Южна Америка, Централна Америка, Северна Америка и Европа, така че имам база за сравнение! Българите са уникални, прекрасни, топли, отворени и добри хора, да не споменаваме въобще факта, че са спасили своите евреи по време на Втората световна война. Добавете към всичко това и чудесни предпоставки за бизнес – ниски данъци и много потенциал, който тепърва трябва да се развива. Като добавим невероятната храна остава само да ви попитам аз вас – кой не би искал да инвестира в България, ако виждаше в нея всичко, което виждам аз? През 1998 г. ме поканиха на посещение – от първия миг се влюбих в България и така и до ден-днешен.

Разкажете ни повече за проекта – как решихте да се заемете с нещо толкова мащабно? Имахте ли затруднения?

Това е хубав въпрос. Един факт, който все по-често се споменава в последните години е постоянният поток от българи, които напускат страната си. Нека ви отвърна на въпроса с въпрос: Защо според вас се случва това?

Ами предполагам, че има много причини – ниски заплати, корупция във власта, липса на перспективи, по-добри условия в развитите западни страни…

Това, което казвате съвпада с мнението на повечето българи, на които задавам този въпрос. Фактът, че българите напускат своята прекрасна държава, е изключително болезнен за мен. Съответно се опитах да направя задълбочен анализ и проучвания по въпроса. Знаете ли до какъв извод стигнахме? Няма надежда. Пътуваме в чужбина и виждаме добре уредени градове, хубава инфраструктура и това ни създава усещане за ред и спокойствие в западните държави и си казваме – „О, ето така бих искал да живея!“.

Друг е въпросът, че „не всичко що блести е злато“ – както казвате вие – и когато наистина заминете за чужбина, ще видите и по-неприятните неща за съответната държава…. в Западна Европа например като цяло хората имат много по-студен характер, винаги ще бъдете чужденци в очите им и ако не сте в 10% големи късметлии, най-вероятно ще ви се налага да работите на работа, която е под вашето професионално ниво и умения. Да, може би ще изкарвате повече пари, но и разходите ви ще са значително по-големи… Всъщност много българи милеят и постоянно обмислят възможността да се върнат в Родината си, но им липсва смелост, или пък гордостта им пречи – да се върнат би означавало да си признаят, че са сбъркали заминавайки. Но ако им се даде добра причина – много от тях могат да преосмислят. Именно така се роди решението за този проект – исках да създам селище със стандарт от Западна Европа – място, което да ни дава усещането за ред и спокойствие, което виждаме в развитите държави, но на цени достъпни за повече българи.

И срещнахте ли затруднения?

Истината е, че да – имаше много предизвикателства. Българското законодателство не е подготвено за проекти с такъв мащаб… мога да дам много примери, но няма смисъл, защото за щастие преодоляхме всичко! Правителството, както и лично Премиерът, г-н Борисов, оцениха проекта и той получи приоритетен статут. Това означава, че и държавата иска да направи всичко по силите си, за да успее проекта. Вече от месец започнахме да правим маркетинг на проекта и той се радва да огромен интерес. Принудихме се да правим презентации всяка седмица, за да можем да разкажем за проекта на всички, които се интересуват – всяка седмица 40-50 човека посещават нашия офис или наша презентация, удивително е!

Кога стартирате самото строителство?

Започваме с първия квартал още от тази година. Планирани за него са 60 къщи и няколко обществени сгради – търговски център, спортен център…

Въпрос, който силно вълнува нашите читатели е – колко нови работни места, ще създаде проекта?

Проектът ще донесе със себе си много добавени стойности – за Самоков – нови жители и данъкоплатци – от България, и много туристи – от чужбина. Ще работим и върху развитието на много туристически атракции извън самото селище. Имаме амбицията да превърнем „Плана Хайтс” в първия изцяло зелен град в България – стига да ни бъде дадена възможност. По отношение на работните места – трудно е да давам точни цифри, но със сигурност – стотици нови работни места.

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close