Самоков

Има 5 секции за машинно гласуване в Самоков

Анна Манова

ma6ina

На президентски избори 2016 можете да упражните правото си на вот и машинно. Това ще се случи в 500 секции в страната, определени от ЦИК на базата на брой гласоподаватели. За жителите на Самоков това също е възможно, в 5-те секции на най-голямото основно училище на територията на Община Самоков – ОУ „Митр. Авксентий Велешки”.ma6ina-2

Машинното гласуване не е поредният експеримент, а алтернатива на гласуването с обикновената бюлетина. В секциите в основното училище в Самоков машините за гласуване са отделени със заграждение, за да може да остане таен вотът. Гласуването става в рамките на 6 минути, като на третата апаратът издава предупредителен сигнал. С докосване на сензорния екран можете да заявите своя вот – да докоснете квадратчето с избрания номер, или квадратчето „не подкрепям никого”, или да пуснете празна бюлетина, което се счита за недействителен глас. След което апаратът ви пита за потвърждение и ви изважда хартиена разписка, която трябва да сгънете и поставите в непрозрачна кутия. Машинен вот може да направите само за президент. За референдум се гласува ръчно, ако сте решили да гласувате за него. Ако в рамките на 6 минути не сте успели да гласувате, то тогава може да го направите със стандартна бюлетина, не губите правото си на вот.

„На хората им е притеснено да гласуват машинно, въпреки че ние ги насочваме. Става по-лесно и чисто. Притесняват се да не сбъркат нещо, да не натиснат грешно копче”, обясниха от секционните комисии в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close