Седмицата

Има център, няма деца

Centar4 (2)Анелия Балабанова

117 дни бяха необходими, за да се превърне площадката в двора на закритото училище-интернат „Никола Драмалиев” в модерен Център за настаняване от семеен тип.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев, Красимир Милушев – управител на „Красстрой”, фирмата-изпълнител на строителството и Иванка Соколова – управител на Центъра прерязаха лентата на новия общински социален обект. „Имаше известно забавяне около откриването, но се надявахме да дойдат и децата. Все още не е ясно кога ще стане това” – заяви градоначалникът, като не пропусна да спомене, че с редица решения на Общинския съвет и действията на общинска администрация новата сграда е вече факт.

Центърът е изграден и функционира с финансовата подкрепа на европейските програми. Сградата и дворното пространство бяха оформени със средства по ОП„Регионално развитие” , схема „Подкрепа на деинституционализация на социалните институции, предлагащи услуги за деца в риск. Стойността на проекта е 823 320 лв.
Другата програма, по която се финансира центъра е ОП „Развитие на човешките ресурси“ – „Да не изоставим нито едно дете“. Сключеният договор с финансиращия орган е на стойност 190 хил. лв., като с тези средства трябва да се покрие издръжката на центъра в това число заплати на персонала и консумативи. В центъра са разкрити 10 нови работни места – ръководител, 6-ма възпитатели, социален работник, медицинска сестра и хигиенист. „Центърът в Самоков е шестият, който се открива в България и това може само да ни радва” – сподели пред присъстващите Красимир Милушев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close