ОбществоРегионалниСамоков

Има още три нови случая на Ковид – 19 в Самоков, така броят достигна 15 души

От РЗИ дадоха 150 бързи тестове за общински служители, полицаи и на Спешна помощ

Анна Манова

Днес се проведе среща с управителя на МБАЛ – Самоков и председател на кризисния щаб д-р Красимира Ковачка, която запозна с предприетите мерки относно предписанията на РЗИ София обл. във връзка с наличието на Ковид -19 в Община Самоков. Днес се проведе съвещание на Медицински съвет и Съвета по здравни грижи и бяха разписани допълнителни мерки за работа в самоковската болница.

На срещата стана ясно, че още три са потвърдените случаи от днес на корона вирус в Самоков, така общият брой достигна 15. Единият новорегистриран е контактен на касиерката от “Т маркет”, а другите две лица са от семейството на единият от заразените пациенти – жена и дъщеря.

Направените 90 проби на служители на болницата – медицински и не медицински персонал са готови, всички са отрицателни. Остават още 30 проби, които са изпратени за днес и ще бъдат ясни в идните дни.

От РЗИ предоставиха 150 бързи теста като 60 от тях ще са за служители на общинска администрация, работещи с клиенти, 60 броя са за полицаи и 30 са за служителите на филиал Спешна помощ.

Вътрешно отделение в МБАЛ остава под карантина, а свижданията в болницата са забранени.

Към този момент все още не са излезли пробите на 100 PCR теста, направени на деца и служители в ДГ „Детелина“, очаква се да са готови до края на деня или най-късно утре. Детската градина все още е под карантина.

„Това е болница и в нея се приемат хора с различни страдания. На 90% от тях дори при най-малко съмнение взимаме PCR тестове. До този момент ние сме направили 230 теста само на пациенти. Първото предписание, което получаваме от страна на РЗИ е от 5 юни, три месеца след обявяване на пандемията“, подчерта доктор Ковачка.

Тя напълно отрече твърденията, че заразата е тръгнала от МБАЛ Самоков. По думите й тя се е пренесла от заразения пациент, който е поставен в стая – изолатор. Имаше не малко твърдения, че пациентът от Долна баня всъщност не е бил сам в стая, а заедно с още един пациент от Вътрешно отделение. Д-р Ковачка сподели, че заедно с мъжа е била неговата съпруга, която е дала отрицателен резултат за Ковид – 19.  Вероятната причина за плъзналата в отделението зараза е неправилно използване или отсъствие на лични предпазни мерки.

„Болницата си е свършила работата. Ние нямаме договор по клинична пътека за Ковид -19. Тя струва 604 лв., а един пациент – 2000 лв. Това е причината всички болници да отказват и затова се работи по тези случаи само на две места“, каза д-р Ковачка.

Всички останали тестове, направени на персонала до този момент са отрицателни. От 4 юни до сега в болницата няма положителен пациент с коронавирус. Двете медицински сестри и лекарката са в добро състояние и са вкъщи. Всички останали са карантинирани за 14 дни. На Вътрешно отделение е направена щателна дезинфекция.

С цел превенция са взети PCR проби на целия персонал на болницата – резултати ще станат ясни в края на деня.

От днес д-р Ковачка ще следи резултатите директно в Националната информационна система. Това ще улесни работата и няма да е необходимо да се чакат протоколи по 24 или 48 часа. Така информацията от болницата до пациента ще тече много бързо и по на време.

През цялото това време те са правили проби и съставът на болницата е изследван на 100%.  По думите на управителя се спазват много строго притивоепидемичните мерки в здравното учреждение, като председател на комисията по ВМИ е д-р Гълъбов.

След регистрирания случай на КОВИД – 19 са в болницата, служителите са длъжни да предприемат допълнителни мерки. Днес на съвещание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи бяха взети допълнителни решения.

Всички пациенти, които са за планов прием към болницата на този етап се насочват към микробиологичната лаборатория, взема им се PCR  и след резултата ще бъдат настанени. Ще се изследва всеки пациент, който идва в болницата.

За пациентите, които са в спешен порядък и не могат да отидат до лабораторията такъв тест ще им бъде правен от дежурната сестра в отделението, в което е насочен пациентът.

Забранено е на всички лекари в болницата да си изпълняват прегледи на пациенти от извънболнична помощ в структурите на болницата.

Всяка сутрин на персонала на всяко отделение ще му бъде измервана температурата, ще се води журнал и при незначителни оплаквания няма да бъде допускан до работа в болницата. Главната медицинска сестра ще обобщава цялата информация. За да може да имат ежедневна информация не само за състоянието на пациентите, но и на колектива на здравното учреждение.

Доктор Ковачка допълни, че всички противоепидемични мерки се спазват и болницата е обезпечена с достатъчно лични предпазни средства, които трябва да се ползват правилно. Да се внимава как се свалят ръкавиците, защото и така човек отново може да се зарази. Тя изяви намерение да се направят бързи тестове в на живеещите в Седми квартал, които да са безплатни и по желание.

Related Articles

One Comment

  1. Тези мерки е трябвало да се наложат много по-рано а не сега да ни се обяснява какво ще се прави.
    Защо само в 7-ми квартал ще има безплатни тестове Защо са превилигировани ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close