ОбществоРегионални

Има ли спасение за бизнеса?

Самоков 365

Още миналата година специалисти и анализатори предупреждаваха за кризата, която се задава през пролетта на 2020 г. по подобие на тази през 2008/2009г. Към днешна дата тя е факт без никой да подозира, че ще бъде породена от глобална епидемия. Драконовските мерки за предотвратяване на заразата ще бъдат продължени поне още няколко седмици – до 12 април. След отмяната на извънредното положение се очакват масови фалити в редица сектори. Предстоящата рецесия вече се усеща. На местно ниво в Самоков се отчита завишено потребление на хляб. Ръстът е около 20%, заяви Мария Стефанова от ХВК „Искър” като подчерта, че за момента се справят със ситуацията с наличните ресурси. Едно от обясненията за търсенето са лица от други места, най-вече София, които са се изолирали във вилите си. Около Великден се задава масово поскъпване на стоки от първа необходимост като олио, брашно, захар и това също е индикатор за влошената социално-икономическа обстановка, в която навлизаме. Как посрещат всичко това местните предприемачи? Със сигурност с надежда и очакване кошмарът да приключи възможно най-скоро.

Едни от най-потърпевшите сектори са ресторантьорството и туризма, които осигуряват немалко от възможностите за заетост.По данни на НСИ работещите в този сектор са към 120 хиляди като по-голямата част са в сферата на заведенията за хранене.

Кирил Стойков е собственик на едно от затворените заведения в Самоков. В него работят около 15 души като се е наложило те да останат вкъщи, без работа и без доходи. „Рязко ни изненада така създалата се ситуация в страната, не сме очаквали, че ще се стигне до това положение. Най-тежкият момент за мен бе да освободя целия персонал и да ги изпратя в принудителен отпуск. Загубите ще са огромни, както за моя бизнес, така и за всички колеги. Имаше вариант да предлагаме храна за вкъщи, но не сметнах за необходимо да го правя в момент, в който никой не е наясно с финансовото си състояние. Затова всички продукти, които ми останаха дарих на нуждаещи се хора. Смятам, че няма да се разминем с тези две седмици карантина, предполагам, че ще продължи в следващите два месеца. В момента икономиката страда жестоко.  Ресторантьорският бизнес е със съкратени доходи, след като това приключи хората едва ли ще тръгнат веднага по заведения. Напомня ми на финансовата криза преди 10 години. Надявам се правителството да окаже своята подкрепа на бизнеса като направи отсрочка на задълженията. Държавата да изгради някакъв гаранционен фонд, който да гарантира задълженията ни към банки и монополни дружества”, заява Стойков. Тази ситуация със сигурност ще продължи доста дълго време и на хората със сигурност няма да им е до заведения и ресторанти. Не защото не искат, а просто няма да имат финансовата възможност затова. Под въпрос е и летния сезон на морето.

Собствениците на други три заведения в Самоков – Димитър и Захари Велчеви също се намират под ударите на коронавируса и принудителното затвяряне на обектите им. Наред с това по домовете си остават около 50 души персонал, както й почти цялото им семейство, ангажирано в семейния бизнес. Двамата братя са на мнение, че се спекулира с положението и хората умишлено са „хвърляни” в ъгъла на паниката и тревожността. А бизнесът, който се опитва през последните години да постигне баланс, е поставен пред поредното изпитание. „Това беше пореден удар за бизнеса в България и за живеещите в тази страна. Много трудно и тежко ще е възстановяването, защото хората ще останат без доходи. А след като нямат финанси, те няма да тръгнат на заведения. Опитахме да предлагаме храна до врата, за да оставим поне част от персонала на работа, но нямаше особен ефект и интерес. Затова се отказахме. И така 50 души са си вкъщи в момента. Прогнозата ни е, че това ще продължи поне до края на май месец. Това означава, че е съсипан не само зимният, но и летният туризъм. В дългосрочен план на нас ще ни е необходимо време до края на 2020 да се възстановим от загубите” споделят братя Велчеви. По думите им в момента се спекулира с хората и бизнеса. И заявяват, че ще се постараят да се погрижат за целия си персонал. От друга страна и държавата трябва да изиграе своята роля в случая. „Важно е държавата да подпомогне работниците, които не по свое желание са останали по домовете си. И малко да отложи ДДС-та, осигуровки. Сега трябва да сме обединени. Но това не се усеща. Много от нашите колеги говорят за фалит, но това не е правилният начин да се погледне настоящата ситуация. Хубаво би било да направим едно обединение на всички ресторантьори и хотелиери в Самоков. И да си помагаме. Дано някога се случи”, споделя Димитър Велчев. „Може би трябваше да затворят само училища и детски градини, както е в Англия, а останалите да си създадем имунитет срещу вируса. В момента се смазва цялата икономика на страната. Бизнесът започна леко да се стабилизира и сега това. Дано след това хората да подкрепят българските заведения и курорти, за да можем по-лесно да се възстановим”, заключи Захари Велчев.

Ситуацията не е по-различна и за собственика на магазин за кожени изделия Асен Хаджийски. И той е принуден да затвори обекта си за неопределен период от време. Само дни преди да се обяви бедствено положение в страната той прави ново зареждане на артикули за идния пролетен сезон. Инвестиция, която не е ясно кога и дали ще си възвърне.„Бях напълно неподготвен. Истината е, че в началото гледах с недоверие на всичко в държавата, но като разбрах каква е заболяваемостта в чужбина се стреснах. Съвсем логично това повлия негативно на бизнеса ми, клиентите се отдръпнаха дни преди да съобщят за карантината в страната. Но за мен е много по-важно хората да са здрави, пари се изкарват. Дано се стабилизира по-скоро положението в държавата. Защото всички разходи си текат така или иначе. Личната ми прогноза е, че в началото на юни ще се нормализира положението в България. Намирам, че правителството взе адекватни мерки и то на време. Тежко и трудно ще бъде за всички. Нямам очаквания от държавата да съдейства на малкия и среден бизнес, но се надявам това да отмине възможно по-скоро”, каза пред „Самоков 365” Асен Хаджийски. Доста от местните предприемачи са категорични, че малкият бизнес е в криза още много преди това положение. „Няма как да се помогне на нещо, което умира от години. Държавата работеше срещу нас, а сега фалитите ще станат много по-бързо”, категорични са те и единодушни, че предстоящата криза ще бъде за всички. Бизнесът и домакинствата определено са притеснени за оцеляването си на фона на коронавируса. Компаниите настояват за спешни мерки от държавата. Според икономистите, домакинствата нямат полезен ход, освен ограничаване на нови кредити и разходи, които не са от първа необходимост. Това обаче също не би могло да продължи безкрайно, особено що се отнася до семействата с кредити и тези с малки деца. Засега никой не се наема да прогнозира колко дълго би продължила тази ситуация. Ясно е обаче, че затворените заведения и табелките влизайте един по един в магазините ще останат в тази позиция още поне две седмици.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close