ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Има ли смисъл от кампаниите по почистване?

Коментар: Анна Манова

Вероятно този въпрос си го задават повечето хора. Тази година националната кампания по почистването в нашия град мина повече от вяло. Интересът към нея клонеше към нула, а ако е имало все пак хора, на които е проговорила будната гражданска съвест и желанието да обитават по-чиста среда – си е било за тяхна сметка. Защото скоро след положения труд като бумеранг, или като звучен шамар в лицето, се връща реалността. И тя е грозна и уродлива, заобиколена от двойно повече боклук.

И без да си математик ти става ясно, че процентът на тези, които чистят и следят за чистотата са в пъти по-малко от онези, които са абсолютно безхаберни дали ще си хвърлят отпадъка на улицата, центъра, парка, или в гората. Боклуци преливат по беседките в градинките, Крайречната зона, Туристическата градина и Лаго, където почти ежедневно се събират хора, купчини от семки и обелки остават след последната група хора. И ако някоя преведена от две бабка реши да помете, след половин ден ситуацията е аналогична.

Има и такива участъци непосредствено под центъра на града, които направо плашат окото. Пример е улицата зад МОЛ-а. Сходно е положението около контейнерите в пазара, намиращи се в близост до търговски обекти.

Контейнерите в кв. „Възраждане” /в долната част, по р. „Боклуджа”/ също преливат от боклук, крайно недостатъчни като бройка да съберат изхвърленото от няколко блока и множество домакинства. След това тази цялата „красота” прелива в коритото на реката. По протежението на “Боклуджа”, по тротоарите се леят всякакви битови отпадъци, било то от градините на хората или директно от холовете им – изхвърлени дивани и сходни такива неща. И някъде, на някое дърво, се мъдри прокъсан надпис, че “Боклуджа” не е сметище…

Има ли смисъл от инициативи по почистване изобщо? Или е само жалък опит нещо да се промени в иначе сбърканото ни съзнание?тази Цялостна липса на емпатия убива и най-малката надежда, че може да живеем е един по-чист град, защото боклукът ни превзема, а повечето са странични наблюдатели, които с ехидна усмивка подминават човек, навел се да изхвърли отпадък от улицата в коша за боклук.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close