Злободневно

Илиян Чалгънов – „Самоковци са трудни на протести”

12299109_719456514822333_8567389658309965708_nАнна Манова

Миналата събота мина под знака на протестите против високите цени на винетките в цялата страна. Самоков не остана в страни. На 29.11.15 година от 12:30 часа пред „Т маркет” се събраха недоволни от състоянието на пътищата ни и нереално високите цени на винетките, които от 67 лв. има предложение да скочат на 97 лв. Организаторът за Самоков Илиян Чалгънов, заедно с още около 40 коли, затвориха за един час пътя за София. Предвижда се отново да има протест, който да е идната събота и да продължи 2 часа.

Какви са Вашите впечатления като организатор на протеста срещу високите цени на винетките?

Протестът мина нормално. Като цяло самоковци са трудни на протести. Дойдоха не малко хора като за Самоков. Успешно блокирахме пътя за София, първо на бензиностанцията, после се преместихме на спирката на село Злокучене.

Колко коли се събраха?

Мисля, че се събрахме около 100 човека, 40-50 коли.

Защо не се включиха повече хора според Вас?

Може би не всички са имали възможност да се включат, били са на работа. А някои просто не са заинтересовани, защото явно имат средства и това увеличение не ги притеснява.

В началото идеята не беше ли да се блокират поне два изхода?

Така беше, но пропускът беше в заявлението за протеста.

Ще има ли още протести?

Естествено, обявено е в групата, направена от мен във фейсбук. Следващата дата е 5.12 /събота/ от 14:00 – 16:00 часа. На този бяхме дисциплинирани – спазихме реда, отворихме пътя на време. Сборен пункт пак е паркингът на „Т маркет”, а часът е 13:30.

Не е ли трудно сам човек да организира протест?

Не е лесно, тъй като трябва да агитираш постоянно и да следиш събитията. Отделно има ходене до Община и полиция. Трябва да подготвиш материали. Мисля, че другата седмица ще се съберат още повече коли.

Защо не се организирахте към София и пред парламента, както направиха други градове, а останахте тук в Самоков?

Мисля, че на местно ниво ще сме по-полезни, тъй като ние протестираме както заради винетките, така и заради лошата инфраструктура на изходите от града ни към Дупница и Ихтиман. Моето мнение е, че каквото и да се случи с винетките, ние не трябва да се отказваме и трябва да протестираме докрай относно лъжата от страна на АПИ, че ще се ремонтира цялостно пътя за Дупница, по който си трошим колите ежедневно.

Related Articles

2 Comments

  1. – Илиян Чалгънов , ххххх, най добре си гледа работата за която му плащат!

  2. Димитър, случайно си гледам работата за която ми плащат! Ти нещо ОТК ли ми се явяваш?!?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close