ОбществоРегионалниСамоков

Илияна Дамянова ще се покаже „Преродена“  в  самостоятелна изложба

Анна Манова

Самоковката Илияна Дамянова ще се покаже „Преродена“ в Самоков. Всъщност това е заглавието на неината самостоятелна изложба в родния Самоков, която ще се случи утре, 21 март от 17:30 часа в пространството на Общинска библиотека  „Паисий Хилендарски“.

Илияна Дамянова е родена и израснала в Самоков. В творчеството си тя пресъздава картини на Владимир Димитров – Майстора, защото той е любимият й художник. Но и защото по думите й той успява да улови най-точно българския дух и бит, красотата на българската природа и богатствата на българската земя.

Дамянова ще представи 14 творби на Майстора, които тя пресъздава по собствен начин и икони. Картините са изработени с малко познатата у нас техника – иглонабиване. Това е сравнително нова и доста трудоемка техника. Основата на картините се изработва като се подреждат няколко слоя вълна, която се сплъстява с топла вода и сапун, а след като изсъхне върху нея може да се „рисува“.

Това е неиният начин на себеизразяване. Дамянова има две участия в колективни изложби в Карлово и Самоков,  и една самостоятелна в Дупница.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close