ОбществоРегионални

Икономистите от ПТГ „Никола Вапцаров” с международни сертификати за предприемачество

Самоков 365

Нов връх в обучението по икономика постигнаха учениците от 11-ти „в” на ПТГ „Никола Вапцаров”. Под наставленията на своя ментор Биляна Стамова, момичетата и момчетата от специалност „Икономика и мениджмънт” успяха да покрият критериите със съответните знания и умения за придобиване на международен сертификат за предприемачески умения (Entrepreneurial Skills Pass – ESP). Те преминаха през обучение по учебна практика и два кръга на самооценки. Изпитът за ESP беше въведен като пилотна програма през учебната 2013-2014 г. като тогава в него взеха участие почти 2000 ученици от 15 държави.

„Програмата на обучение ESP развива основните бизнес умения, които един предприемач трябва да притежава. Чрез нея младите получават възможност да усъвършенстват уменията си като работа в екип, презентиране на идеи и бизнес комуникация“ – коментира Милена Стойчева – изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. „Занапред ESP ще дава предимство на притежаващите такъв сертификат при кандидатстване за работа, не само у нас, но и в страните от Европа. Щастливи сме да бъдем сред  държавите, провеждащи такива обучения и че България е в крак с най-новите тенденции и модерни методи на обучение“ – допълни още тя.

Сертификатът за придобиване на предприемаческа квалификация отваря нови врати пред учениците и студентите, помагайки им по-лесно да наложат бизнес идеите си в Европа. Нови хоризонти вече има и пред самоковските младежи от ПТГ „Никола Вапцаров”. Това ще даде предимство на бъдещите млади икономисти при кандидатстване за работа. Същевременно работодателите, признаващи сертификата ESP, се ползват от един унифициран стандарт, отговарящ на бизнес изисквания за квалифициран персонал, притежаващ основни икономически умения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close