Политика

Икономиката – цел номер 1 в предизборните платформи

Golyamata-cheshma-remontМария Галчева

Станаха явни приоритетите на кандидатите за кметове и общински съветници  за предстоящия вот на 25 октомври. От тях e категорично  ясно, че дотук живеем едва ли не на изпарения и на издихания, но пък от друга страна ни чака време, в което трябва да доизграждаме започнатото.

От многото пуснати предимно онлайн послания безапелационно е внушението, че икономическият климат в района е в сериозен упадък, което не е изненада за никого в крайна сметка.  Не е тайна също, че общината ни се характеризира с много високи нива на безработица, която също е определена като немалък проблем /базирайки се на предизборните дипляни/.

Във всяка платформа е заложена като цел именно икономиката и привличането на свежи инвестиции в община Самоков.  Как обаче ще стане това не е ясно изобщо. Вероятно тук идва разяснителното място на срещите, които сега се провеждат. Икономическата тема изобщо не е маловажна, но в момента се превръща в изключително оборотна, защото състоянието на повечето жители на града и на самата община не е цветущо.

Популисткото и тълкуване обаче прави нещата леко лицемерни, особено когато липсва трезвият подход към инвестиционния климат. Голяма част от бизнес представителите също безпогрешно биха разпознали кога темата започва да звучи като откровен ПР. Все пак в този сектор всичко е резултат на проучване, планиране и стратегическо обмисляне и едно голо говорене прави нещата елементарни. Те далеч не са такива.

Погледнато сериозно, от следващите избраници ще се очаква точно действие по отношение именно на икономическата тема. Прякото съществуване на Самоков е резултат от нейното работене или съответно неработене. Само за пример бихме посочили десетките самоковци, които са избрали да работят в столицата, поради простата причина, че градът отдавна е престанал да предлага, каквито и да било възможности за развитие, особено на младите хора. Изключение правят действащите предприятия, но те не могат да дават работа до безкрай.

Публичното говорене е обвързано в огромна степен с отговорността, защото каквото и да твърдим, всеки може да говори, но много малко хора имат капацитета и компетентността да действат.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close