Седмицата

Икономиката за младежите – не само бъдеще, но и настояще

MladejkiЗарина Главева

Ние сме поколението известно със своята страст към технологиите и новостите. Поколението на преврата, на неограничената информация, разгръщащо обятията на човешкото съзнание все по-широко и надалеко.

Поколение, което е обект на шеги, като „Те не биха оцелели и ден в среда без технологии!“ или пък „Толкова са вглъбени в телефоните си, че се изолират и затъпяват.‘‘

Ако и вие, читателю, смятате така? Пригответе се да бъдете опроверган.

Събитието, което събра ученици, учители, политици, икономисти и други социално ангажирани хора и предизвика вниманието на местните медии, се състоя в зала „Арена Самоков“, в малкото, но популярно градче – Самоков. Още от ранни зори, организаторите – учениците от 12 „б“ клас от ПГ по туризъм под ръководството на своя учител Иван Петров, бяха запретнали ръкави – някои подреждаха залата, организираха местата за работните групи, посрещаха новодошлите, а останалите придружаваха участници от 22 населени места от цяла България в пътуването им от София до Самоков. Широките им усмивки караха всичко да изглежда сякаш е направено с лекота, но само те знаеха колко време и усилия са посветили на своята цел. Разбира се, за подобен национален форум е нужна огромна подкрепа. Учениците от 12 „б“ клас успяха да привлекат на своя страна Община Самоков, „Кока-кола”, „Нестле България”, „Самел 90”, „Главболгарстрой”, „Barzanov Cookies Company” и „Монтажи-64” и др.

След като и последният участник се настани на едно от прилежно подредените места, конференцията започна с трепет във въздуха и реч от кмета на община Самоков – Владимир Георгиев, последвана от насърчаващите думи на началника на РИО – София регион – Христо Андреев.

Последва и първа презентация от евродепутата Андрей Новаков. „Ако някой ви каже, че сте бъдещето, ви лъже – вие сте настоящето“- обърна се той към младежите в началото на презентацията си. Засегна темите за младежката безработица и сподели методи за справяне с нея. Интересът от участниците и техните въпроси относно младежката безработица и как образованието е свързано с нея, отведоха г-н Новаков до следното заключение: „За да постигнем успех, трябва да инвестираме в себе си. Обучението не свършва с биенето на звънеца, а продължава с допълнителни проекти.‘‘

Следващият презентатор е Никола Алексиев. За да може да говори без помощта на микрофон, той прецени за добре да изтегли участниците напред и така ги направи и по- сплотени. В презентацията си той отбеляза, че е важно при анализирането на икономиката, да се включат и изследвания за тенденциите в обществото. Така изтъкна няколко належащи казуса:  Защо България е най-тъжното място в Европа? Как приоритизирането на ценностите, изчерпването на оскъдните ресурси и сивата икономика влияят върху икономиката на страната? Как образованието и сигурността създават предпоставки за по- голяма успеваемост на бизнеса?  Също така проследи еволюцията на световната индустрия през вековете и как технологията, иновациите и военната обстановка имат отзвук върху бизнеса.

Непосредствено след презентацията на г-н Алексиев последва кафе пауза, организирана от ученици на ПГ по туризъм, ръководени от Марияна Бакрачева, преподавател по професионални предмети в гимназията.

Кратката почивка се отрази ободряващо на гостите и продължиха с пълна пара към следващата презентация.

Тя беше изнесена от Десислава Николова от Института за пазарна икономика, отнасяща се за БВП на България. Тя открои котвите в българската икономика, новите отрасли и неефикасната компенсация на загубени работни места.

Впоследствие се присъедини и Зорница Славова от Института за пазарна икономика, коментирайки младежката безработица. Тя също посочи образованието като важен фактор и проблем и поясни: „Никой не подготвя младежите за реалния и професионалния живот, който ги чака.”

Всеки презентиращ бе засипан с въпроси от публиката и беше трудно конференцията да се вмести в планираните часове. Най-активни бяха учениците и задаваха въпроси, конкретни и ясни, някои с повишена трудност, сякаш не са юноши, а възрастни.

След обедната почивка и обеда, организиран и приготвен отново от ученици на ПГ по туризъм с помощта на техния преподавател г-жа Сердарева, участниците се разделиха на няколко групи и всяка група бе фасилитирана и организирана от ученици, предварително кандидатствали за тази позиция:

 1. Младежка безработица
 • Стажантски програми с фасилитатор Виктория Крънева (СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Златица)
 • Кариерно ориентиране с фасилитатор Петър Атанасов (ПМГ „Иван Вазов“, град Димитровград)
 • Връзка бизнес-училище- университет с фасилитатор Пламена Господинова (ПГСУАУ „Атанас Буров“, град Силистра)
 • Учебни програми с фасилитатор Цветелина Пешкова (ПГ по туризъм, град Самоков)
 • Участие на университетите с фасилитатор Женя Методиева (ПГ по туризъм, град Самоков)

 

 1. БВП
 • Национално производство с фасилитатор Ивелина Славева (ПГ по туризъм, град Самоков)
 • Конкурентна продукция и иновации с фасилитатор Мирослава Николова (ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, град Плевен)
 • Туризъм и инвестиции с фасилитатор Георги Стаматов (СОУ „Христо Ботев“, град Нова Загора)
 • Развитие на културен и селски туризъм с фасилитатор Виолина Темелкова (74 СОУ „Гоце Делчев“, град София)
 • Предприемачество и стимулиране на малки и средни предприятия с фасилитатор Николай Янков (СОУ „Козма Тричков“, град Враца)

Всяка група разполагаше с 2 часа да изготви реални предложения на настоящи икономически проблеми да ги представи пред останалите групи. Резултатите на всички работни групи ще бъдат обобщени в общ доклад, който ще бъде официално представен в края на месец април.

Мероприятието бе закрито с кратки, но прочувствени речи от директора на ПГ по туризъм – Теопия Цаловска, Жулиана Костова, главен експерт “Образование, младежки дейности и спорт”   и главния виновник за събитието – Иван Петров:

Искам най-напред да благодаря на 12-ти „б” клас. Започнахме още от октомври месец. Минахме през етап „Но, господине, кой ще дойде в Самоков?‘‘. Следващият етап беше „Ама ние май трябва да свършим тази работа“ и накрая стигнахме до тук. Вече е време някой да се вслуша в тези млади хора.”  И  покани 12‘‘б‘‘ клас на сцената. Една от големите заслуги за това събититие е тяхна.‘‘ Господин Петров направи същото и с фасилитаторите на проекта, благодари им за търпението и постояността и ги награди с лични грамоти.

Мнението на участниците беше проследено  с блиц интервюта. Ето и някои от отзивите, които получихме:

Обстановката е много хубава, много положително настроени хора, отворени към запознанства. В работните групи беше много интересно – имахме консултанти и  учители, които ни помагаха. Работата в екип беше много важна. Това отговаря на очакванията ми и дори ги надминава.

Кристина Кирова, 17г., гр. Димитровград, ПМГ „Иван Вазов“

Всичко е много хубаво. Има много добра преценка за необходимите ресурси. Изказът на презентирашите също е на ниво. Много неща научих за безработицата, за учебните заведения и допълнителните програми.

Десислава, 16г, гр. Дупница

Конференцията имаше прекрасна подготовка. Лекторите разполагаха с богата база от данни, което се отрази и на работата в екип след това. Успях да надградя знанията си и отново бих участвала.

Никол Радославова, 17г, Финасово – стопанска гимназия “Васил Левски”, гр. Добрич

Харесва ми, че от различни позиции се поставят проблеми, които са предмет на дискусия на конференцията и се предава информация, до която учениците нямат достъп. Мисля, че това е добре за тях и ще предизвика интересът им към точно такава информация.

Радост Василева, учител по икономика в ПГСАГ „Лубор Байер“, Стара Загора

За мен инициативата е изключително стимулираща, приятна и виждам младите в различна светлина. Идеите са им свежи и полезни и се надявам нещата, които генерират тук, да стигнат до други институции.

Елена Матеева, преподавател по география, СОУ „П.Р. Славейков“, Видин

 Конференцията беше абсолютно професионално организирана. Впечатляващи са амбициозните цели, които си бяха поставили организаторите и съответно начина на изпълнение. Всички намираха начин да адаптират подхода си в реално време и да намерят разрешение, което говори много за качеството на организацията.

Траян Траянов, фондация „Заедно в час“

Тази конференция не е единственият пример за будния дух на младите хора, обаче е едно солидно доказателство. Те са хванали не само своя живот в ръце, но и бъдещето на всеки един от нас и искат да създатат по-хубава реалност от сегашната.  С доверието и подкрепата, дадена им от опитните в тази сфера, те сътвориха събитие, заслужило всички овации и похвали. А това е само началото.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close