КултураРегионалниСамоков

Изяществото и красотата на класическия балет показаха балерините от школата на Ралица Стоянова

Анна Манова

Изяществото и красотата на класическия балет демонстрираха балерините от школата на Ралица Стоянова. Те представиха своя годишен танцов спектакъл, който се състоя на 16 юни в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“.

„Танцът е вечен като живота. Тайната му е в неговото дихание. Дихание на оживели скулптури, чиито слова са от плът и кръв, но мимолетни като дъгата. Легендата твърди, че в хоровода на звездите и Луната трябва да търсим танцовия праобраз. Но един поет изрече: „Небето беше сцената и ти танцуваше. От своя танц се раждаха звездите“, с тези красиви слова хореографът на Школата по балет към Читалището Стоянова се обърна към присъстващите.

Така бе поставено началото на танцовия спектакъл. След това на сцената излязоха най-малките балерини, които с много внимание следваха стъпките, показани от техния ръководител. По-големите балерини в своята изява заложиха на „контемпорари“ – стил, изцяло базиран на класическия балет, но включващ в себе си елементи от съвременните танци и акробатиката. Те показаха изящество, финес, красиви и изчистени фигури. Малките изненадаха присъстващите в салона с танц с арки от цветя. Какичките от групата изтанцуваха  красив танц с латино елементи. Специален гост на спектакъла бе самоковската певица Елена Несторова.

 

На финала всички балерини излязоха на сцената да се поклонят пред публиката, а тя от своя страна да ги изпрати с аплодисменти. Хореографът Ралица Стоянова благодари на ръководството на Читалището за подкрепата, на децата за старанието и на родителите за доверието.

„Благодаря на родителите, които са ми поверили децата си, за които днес мога да кажа – това са моите деца“, сподели развълнувано и през сълзи Стоянова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close