ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Изхвърляйте битовите си отпадъци в депото – безплатно е!

Анна Манова

През последните два месеца в Самоков се организират все повече кампании с идеята да се почистят пространства в града, които от места за разходка и отдих сред природата са се превърнали в локални сметища. В тях взимат участие активисти, които искат да живеят в една по-чиста среда, която да завещаят на децата си. При тези инициативи става ясен един основен извод, че хората безразборно и твърде безотговорно изхвърлят всякакъв вид отпадък буквално навсякъде. В един момент боклукът „пониква” по пътя за село Драгушиново, в парк Лаго, на терена преди бившата „Самоковска комуна”, или дълбоко в гората. Той не се появява там сам, а е плод на недобросъвестност и тотална липса на отношение към околната среда. Или на липса на информираност, че в близост до Самоков функционира Регионален център за управление на отпадъците, където могат да извозят всичко ненужно безпроблемно и безплатно.

Регионалният център, или Депото, работи от юни 2016 година. Създаването му е свързано със сметосъбирането – сепарирането и компостирането. В момента там има 20 работници, от които 12 са заети със сепариране. От април 2018 година на длъжността на директор на Депото е Кирил Поповянски.

„Не бива новият Регионален център за управление на отпадъците да се асоциира, че работи на принципа на старото сметище – просто се изсипва боклукът и се заравнява с машина. При нас се сепарира, отделя се на 14 компонента. За миналата година сме приели над 15 хил. тона отпадъци, при годишен капацитет 22 хил. тона. За 2018 година има проведени две тръжни процедури за продажба на отработен отпадък. Тази година се подготвя нова процедура. Към момента от началото на годината сме сепарирали толкова колкото за цялата изминала година. Тук е мястото да благодаря на колегите от екипа за усилията, които полагат за постигане на тези резултати. Целта на Центъра е да бъде работещ и по този начин да не се увеличава такса смет”, подчерта Поповянски.

 

 

Гражданите трябва да знаят, че всеки свободно може да превози своя отпадък до Депото и да го остави преди кантара от дясно на входа, където има обособен общински център. Там са разположени няколко контейнери, които са с вместимост от 20 тона. Има и рампа за целта и може от колата директно да се изхвърли в контейнерите. И всичко това става безплатно за физическите лица. Единственото, което не се предоставя като услуга от Центъра е извозване на отпадъците.

Работното време на депото е  понеделник – петък от 8:30 – 17:00 часа. Като има постоянна охрана и ако искате да извозите своя боклук до Депото можете да го направите и през почивните дни, като потърсите помощ от съответен служител. Желателно е боклуците да бъдат разделени на биоразградими, строителни и останали компоненти. От ръководството и съвместно с Община Самоков имат намерение да пуснат в действие и площадката за компостиране. Не е проблем на Депото да бъдат изхвърляни стари мебели и телевизори, като те се разглобяват и се раздробяват като от тях се вади пластмаса, метал, дърво.

По-трудно е със строителните отпадъци, които често са изхвърляни на тревни площи или в гората. В Регионалния център няма обособена площадка за тях. Най-добре е те да бъдат извозвани на Депо за строителни отпадъци, като най-близките са в Ихтиман и София.

За фирмите /юридическите лица/ ситуацията е по-различна, особено за тези, на които системно им се налага да генерират отпадък.

„За тях се изисква да се извади документ за охарактеризиране на отпадък от РИОСВ София обл. Там трябва да декларират какъв отпадък генерират. След това се преценява дали може да бъде поето от нашия Регионален център. Следва подписване на договор с  между фирмата и Община Самоков. В този случай се заплаща такса от 55,20 лв. с ДДС за сепариране и депонира. Допълнително се събира такса от 58 лв. на тон, която се начислява за обезпечения и отчисления по Закона за управление на отпадъците. От другата година сумата ще стане 90 лв. за тон. Тези такси се превеждат в Министерство на околната среда и водите и не остават в Общината”, поясни Поповянски.

По думите на директора все повече хора се интересуват от това къде и как да изхвърлят отпадъците си легално. Самият той е поел ангажимент да участва в гражданската инициатива „Да изчистим градО” като предостави в почивните дни техника за почистване на строителните отпадъци. Желанието му е поне веднъж в месеца да се почиства с машини и да се косят различни пространства, които са били диви сметища.

„Желанието ми е да се ограничат дивите сметища. Процесът трябва да е цялостен и завършен. Дано да има повече активни и будни хора и най-важното да успеем да запазим почистените места. Идеята ни е да поставим табели, на които да информираме хората, че е почистен даденият терен и че депото е мястото  за изхвърляне на отпадъци, а не природата. И че е безплатно за физическите лица”, подчерта директорът Кирил Поповянски.

Идеята е да се предприеме една масивна информационна кампания, която да подпомогне намаляването на изхвърлянето на отпадъците сред природата. В нея се включва и вестник „Самоков 365”. Ако имате нужда от повече информация може да се свържете с нас или да отидете директно на място в Регионалния център.

 

 

Related Articles

One Comment

  1. Оставам с впечатлението, че община самоков не предлага контейнери за боклук…
    Жалко…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close