Общество

Изп. директор на „Бороспорт АД” Георги Кочов: „Надяваме се да открием бъдещия Петър Попангелов”

Анна Манова

Курортът Боровец отбелязва един сериозен юбилей. 120 години развитие и изминат дълъг път от Чамкория до Боровец. Във връзка с годишнината концесионерът „Бороспорт” АД поема инициатива за развитието на белите спортове и насочва усилията си в посока на това да се провокират към любов към ските повече младежи, те да заобичат планината, която е в непосредствена близост до нас. За тази цел учредяват фондация на името на едно от най-известните имена в ските, самоковеца Петър Попангелов – син. Първата инициатива по събиране на средства в бюджета на фонда бяха картите, пуснати на символичната цена от 5 лв. по повод на годишнината и откриването на сезона /17.01/. Втората – отбелязването на Световния ден на снега /14.01/, когато картите за деца бяха само левче.

Фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец” предстои да бъде регистрирана до края на януари, като първото заседание на УС ще се проведе в началото на февруари. В управителния съвет са имена като Мирослав Севлиевски, Тончо Токмакчиев, Момчил Панайотов, Георги Кочов и не на последно място Петър Попангелов. Всички те са личности с отношение към Боровец и белите му писти, обединение в желанието си за развитие на курорта. Като приоритетно им е, чрез фондацията да се работи в посока на развитие на спортните клубове чрез намиране и наемане на квалифицирани треньори с опит, включително увеличаване както на тяхната бройка така и на самите скиори. Предвиждат се обучения, тренировки, както и ако има възможност една част от децата да покарат в чужбина, за да могат да направят съпоставка.

За учредяването на фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец”, за това какво предстои и как ще бъдат събирани и разходвани средствата,  разговаряме с Георги Кочов – изпълнителен директор на „Бороспорт” АД и съпредседател на Управителния съвет на фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец”.

Г-н Кочов, разкажете ми как се зароди идеята за създаване на подобен тип фондация от страна на „Бороспорт АД”?

 Боровец празнува 120 години от създаването си. Във връзка с голямата годишнина искахме да поставим началото на фондация за обществена полза, така че „Бороспорт АД” да има правен инструмент, с който да осъществява дейност, полезна за курорта, за Самоков и региона.

Преценихме, че най-близко до нашите цели и ценности е каузата ни да подпомагаме развитието на снежните спортове сред децата и учениците на Самоков и областта. Със създаването на фондация “Петър Попангелов и приятели за Боровец” издигаме това, което правехме и досега като фирма, на по-високо ниво като привличаме независими членове на управителния съвет и създаваме възможности за събиране на средства от външни дарители, които да допълват средствата, които отделя нашето дружество.

Поканихме за председател на УС на Фондацията Мирослав Севлиевски – запален планинар, алпинист, скиор, общественик, учредител на ски клуб „Чамкория” през 2004 г., организатор на състезания за деца и младежи, станали част от календара на БФСки. Нашата ненадмината ски легенда Петър Попангелов е почетен председател на Фондацията. Той ще вдъхновява, води с примера си, с опита си и с постоянното си присъствие в курорта. Тончо Токмакчиев също ще допринася за популяризиране на каузата и привличане на привърженици и дарители. Момчил Панайотов – председател на БАССЕС е петият член на Борда и ще помага за развитието на фриистайла и фриирайда – т.нар. екстремни снежни спортове, сред младите хора.

Защо до този момент не е имало такава инициативност и не е учреден подобен фонд преди поне 5-6 години?

Напротив.  От много години „Бороспорт”АД спонсорира няколко ски и сноуборд клуба, като ски клубове “Рилски скиор”, “Чамкория”, сноуборд клуб “Бороборд”. Преди 2 години решихме да разширим обхвата като дадем възможност на всички деца и ученици от Община Самоков – от детската градина до 12-ти клас –  да използват лифт съоръженията в Боровец безплатно през всичките ваканции и в една седмица през всеки един от зимните месеци. С тази инициатива искаме не само да дадем възможност на децата да развият уменията си на скиори и сноубордисти, но и да заобичат планината и здравословния начин на живот. А сред тях се надяваме да открием и бъдещия Петър Попангелов.

Вече няколко години участваме и в програмата “Научи се да караш ски”, която се организира от МОН, Министерството на младежта и спорта и БФСки. Тя е насочена към деца от 1 до 4 клас и цели да запознае малчуганите с магията на белите спортове.

Боровец е курорт на 120 години, но с младежки дух. Нашата политика е да привличаме семействата с деца и младите хора. Вижте специалните лифт карти за деца, младежи, семейните намаления. През последните няколко години, откакто въведохме преференциални цени за децата и младите, се вижда постоянен ръст в посещенията на българите в ски зоната и това много ни радва.

Защо избрахте за свое лице Петър Попангелов – син? И как прие той поканата от страна на “Бороспорт” АД?

А кой друг? Петър Попангелов е чедо на Самоков и на Боровец. Всички се гордеем с неговите ненадминати постижения в ски алпийски дисциплини. Той има много опит и има какво да покаже и на какво да научи начинаещите скиорчета. Споделихме нашата идея с него, той веднага я подкрепи и каза, че може да разчитаме на него. Започнахме съвместно с Пепи работа с клубовете, организирахме две състезания по инициатива на Фондацията на 28 дек., които събраха повече от 50 деца на възраст от 6 до 12 години.

Какви цели сте си поставили и кога е учредена самата фондация?

Правната форма, която избрахме, е фондация за осъществяване на общественополезна дейност. Целите на Фондацията  са – да набира средства в страната и чужбина; да подпомага материално и логистично спортни клубове в к.к. Боровец и региона; да подпомага обучението на деца и младежи, включително като отпуска стипендии или еднократни помощи; да подпомага обучението и квалификацията на ски/сноуборд учители, треньори, планински водачи, съдии и др.; да пропагандира и награждава със собствени отличия върхови постижения на български спортисти и техни прояви на спортсменство и високи граждански добродетели; да подпомага организацията и провеждането на спортни прояви с национално и международно значение в к.к. Боровец и в региона.

В момента организираме регистрацията на Фондацията в съда, очакваме да сме готови до края на януари най-късно.

Какви ще бъдат бъдещите инициативи на фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец”? И как планирате разходването на средствата?

Управителният съвет ще проведе първото си заседание в началото на февруари и тогава ще определи непосредствените приоритети, както и конкретните мерки за постигането им. Във всички случаи ще работим в посока развитие на спортните клубове чрез намиране и наемане на квалифицирани и опитни треньори, вкл. увеличаване на бройката им. Поставили сме си за цел в следващите 5 години да имаме 500 организирани активно трениращи деца и младежи с поне 20 професионални треньори. Ще организираме обучения и тренировки в ски-зоната, ще финансираме участия в спортни лагери, закупуване на екипировка и оборудване.

 

 Започнахте с обещаващ старт и успяхте да продадете 10 000 карти на официалното откриване на сезона през декември. Така поставихте началото на бюджета на фондацията с 50 000 лв. Какво предстои оттук нататък? 

За краткото време от обявяването на намерението ни да учредим Фондацията  проведохме 2 успешни инициативи за събиране на средства: на 17 декември, когато привлякохме почти рекорден брой гости в курорта за откриване на ски сезона като обявихме томбола за 120 сезонни лифт карти и заедно с Общината организирахме голям празник за 120-та годишнина, и на 14 януари, когато за Световния ден на снега детските карти бяха на символична цена от 1 лв. и отново внесохме приходите от тези продажби във Фондацията.

Ще продължаваме с подобни инициативи на „Бороспорт”АД, ще организираме широки дарителски кампании, аукциони, ще привличаме дарения от бизнеса и рекламодателите на ски курортите.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close