ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионални

Изнемощялата азиатка Пандора прикова вниманието на природозащитници и институции

Анна Манова

В събота, 14 януари, на редакционната ни поща получихме сигнал, свързан с лошото отношението към едно куче, намиращо се на територията на курорта Боровец. Сигналът достигна до нас от Симона Йорданова, туристка, която докато е карала ски в курорта е забелязала Средноазиатска овчарка, завързана на синджир в близост до дървената църква в Боровец. По думите й вероятно за кучето не се полагат никакви грижи, защото е с видими оттоци на няколко места и кървяща муцуна. Към думите си тя беше приложила и снимков материал.

След подаването на сигнала ние споделихме снимките и думите й дословно на страницата на вестник “Самоков 365” в социалната мрежа. И реакциите не закъсняха. Последва вълна от коментари и недоволство. Оказва се, че хората са доста чувствителни на тази тема и като цяло към нехуманното отношение към животните. Много от хората изявиха желание за помощ, да нахранят кучето, то да бъде изпратено в приют, да бъде прегледано от ветеринар, а част от тях проявиха интерес да го вземат да го отглеждат. Нападки бяха отправени към човека, който го гледа и към различните институциите.

Направихме проверка на място. Оказа се, че кучето е на 11 години. И отговаря на името Пандора. За него през цялото това време се грижи клисарят Йордан Христов, който работи в уникалната по рода си дървена църква в Боровец от 30 години. Кучето е азиатка, закупено от неговия син. Намерихме Йордан Христов на работното му място доста огорчен от всичко, което е чул по адрес на грижата му за Пандора. По думите му кучето е болно и има тумор от около две години. Храни го редовно и то не само той, а и от намиращите се в близост хотели и къщи за гости. Не е предприел действия по отстраняване на тумора, защото това може  да доведе до скоростната смърт на пазача. Христов подчерта, че кучето е добродушно и лае само определени хора. Свикнало е с туристите. Кръвта по муцуната, която ясно лични от снимката на сигнала, собственикът обяснява с това, че вероятно се е наранило някъде само. Защото има дървено ограда, която си личи, че е проядена. Вероятно от там се е наранила. Азиатката е вързана на синджир в близост до самата черква. Следи от наранявания по муцуната почти не личат. Христов поясни, че му е странен целият този интерес към животното, за което той се грижи от 11 години. И обвиненията към него в това, че едва ли не тормози животното. Преди известно време от природозащитни организации са му предлагали пари за кучето, но той категорично е отказал. Друго предложение, което също е отказал е Пандора да бъде приспана. Дори в момента на проверката ни Христов приготвяше топла храна за кучето. По-странното в случая е това, че в черквата нямаше никакво отопление, а на празника – Антоновден, на който проверихме на място ситуацията, имаше само една запалена свещ. От 30 години почти изцяло сам и със собствени средства Йордан Христов поддържа уникалната по рода си дървена църква в курорта. А през останалото време твори различни интересни дърворезби. Къде трябва да са акцентите – оставяме вие да прецените!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close