ОбществоРегионалниСамоков

Изложба „Шуманов е вечен“ припомня за творчеството на самоковския художник Иван Шуманов 

Изложба в памет на самоковския художник Иван Шуманов бе открита в софийската галерия „Седем лъча“, намираща се в подлеза на НДК.  Под надслов „Шуманов е вечен“ в галерията бяха подредени част от платната на твореца, което е своеобразна десета самостоятелна изложба на самоковеца. Идеята за събитието е на изкустоведа Мария- Магдалена Глибина, която подготви каталог, покани и плакат за изложбата. И се осъществява със съдействието на галериста Диана Димитрова – Ривера /Dezir/ и председателя на Читалище „Младост – 2003“ – Самоков – Лилия Шуманова.

Мемориалната изложба на художника Иван Шуманов бе открита  в София на 12 август /събота/ от 19:00 часа. Иван е роден в Самоков и от ранна детска възраст се увлича по рисуването. Един от първите му учители е небеизвестният Васил Чакъров – ЧАК. След което продължава обучението си в Художествената гимназия в столицата, учи в СУ „Климент Охридски“ и завършва магистратура в Националната художествена академия. Основател е на Школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов“ в Самоков и е работил всеотдайно към Читалище „Младост – 2003“, на което е учредител наравно с останалите.

В арт средите той е наричан „българският Салвадор Дали“. А от закупени картини от немски лекар в Берлин той е наречен Марк Шагал. Иван е обичан и търсен художник, въпреки ранната си смърт  – едва на 37 години.

Картините му носят настроение, пораждат мисли колко малък е човек спрямо природата и колко трябва да се замислим докато сме живи как живеем. Творчеството му е разнообразно – от иконата до образите, стенописите и портретната живопис.

Изложбата бе посетена от изключително много любители на творчеството на Иван, близки и познати, меценати на изкуството. Картините на Шуманов могат да бъдат разгледани и закупени в галерия „Седем лъча“, намираща се в подлеза на НДК, до 19.08.23 г.

Лилия Шуманова – председател на Читалище „Младост – 2003“, гр. Самоков

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close