ОбществоРегионални

Изложба разкри малко познати творби за 110-годишнината на Георги Белстойнев

Анелия Балабанова

Две нови и непознати за самоковската публика творби на Георги Белстойнев /1909 – 1968/ присъстваха в изложбата, подредена в Исторически музей-Самоков по повод 110-годишнината от рождението на художника. Георги /Джони/ Белстойнев е роден в Самоков на 21 февруари 1909 г. в семейството на самоковския иконописец Михал Белстойнев. „Картинното му наследство е реалистично, ясно и разбираемо. На моменти стигащо до натурализъм. От портретите, рисувани с маслени бои се вижда какъв здрав и точен рисунък има. Умело владее формата, разпределя материите, постига прилика и духовна характеристика. Маслените пейзажи са от натура и предават живо видимата реалност. Акварелният раздел от неговото творчество е интересен и разнообразен” – отбелязва приживе Васил Чакъров.

Всички специалисти са единодушни, че върхът, който Джони Белстойнев успява да постигне е в областта на стенописа и реставрацията. „Като реставратор той беше нещо изключително. Носеше това призвание дълбоко и съкровено у себе си. Скрит зад дебелите стени на някоя църквица, на оскъдната дневна светлина, зографията му се превръщаше в молитва. Обичаше старината, обичаше я. Болеше го за всяко парче поронена мазилка, дето светеше следа от четка” –  споделя още Васил Чакъров за Георги Белстойнев. Благодарение на него имаме съхранената Баракли джамия с великолепната стенописна украса, отбеляза директорът на ГИМ-Самоков Веселин Хаджиангелов при официалното откриване на експозицията. „За живота на Георги Белстойнев се знае малко, защото типичната самоковска скромност, особено в началото на 20-ти век е била пословична. Хората не са парадирали със своето родословие, а със свършената работа” – добави още той.

Присъстващите ценители на изобразителното изкуство имаха възможност да се насладят на една сравнително малка, но съдържателна изложба.„Голяма част от творбите не са показвани 30 години пред самоковската публика. Имаме две нови и непознати за самоковци картини – два портрета, които ще обогатят фонда на музея. Единият от тях е с образа на Вера Иванова Дебелянова и е датиран от 1933-1934 г. Дъщерята на художника – Ели Белстойнева разказа подробно историята свързана с неговата поява в Самоков. След официалната част всички имаха възможност да разгледат картините и да се докоснат още веднъж до живота и делото на самоковския майстор-зограф. Четката и боите, с които той умело борави нарисуваха нови щрихи към яркия и светъл образ на Георги Белстойнев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close